POLICIJA ISPRED DOMA OMLADINE Okupili se protivnici Parade ponosa, koordinator Evroprajda poručio: ŠETAĆEMO BEZ OBZIRA NA SVE

Protivnici Parade ponosa okupili su se večeras ispred Doma odmladine, gde je otvorena Međunarodna konferencija o ljudskim pravima u okviru Evroprajda.

Oni nose veliki transparent sa natopisom „zabrana promocije sodomije na 100 godina“.

Ispred Doma omladine je trenutno više od 40 policajaca, javlja naša reporterka sa lica mesta. Oni čuvaju ulaz i staraju se da ne dođe do sukoba sa učesnicima i gostima na konferenciji o ljudskim pravima. Deo pripadnika organa reda je i oko Doma omladine.

Za sada nema sukoba, a na improvizovanoj govornici smenjuju se protivnici Parade koji naglašavaju veze sa Rusijom.

– Braća Rusi i ja smo jedno. Samo sreća i radost. To je ono što mi želimo – kaže jedan od govornika.

Kako dodaje jedna od okupljenih, „pravi Srbi će krvariti za svoju zemlju“.

„Blicova“ reporterka javlja da su razvili i transparent na kojem piše „Pravoslavni Srbine, poltika je leglo izdaje, laži masonstva i pederastije“.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić poručio je danas da iz MUP nisu doneli zabranu da se održi Prajd 17. septembra u Beogradu, već da je doneta odluka da se taj prijavljeni skup ne dozvoljava, ali da će predstavnici LGBT zajednize šetati bez obzira na sve.

On je novinarima posle Međunarodne konferencije o ljudskim pravima u beogradskom Domu omladine održanoj u okviru nedelje Evroprajda rekao da će organizatori Evroprajda prvo podneti žalbu MUP-u na rešenje da se šetnja gradom ne dozvoljava iz bezbednosnih razloga.

Dodao je da će se, ukoliko žalba MUP-u bude odbijena, žaliti Upravnom sudu, i da će ukoliko sud ne bude odgovorio u određenom roku, pripadnici LGBT zajednice ipak izaći na ulice.

– Mi šetamo, ne postoji nijedan način da ne šetamo – poručio je Miletić.

Naveo je da se neće odlagati ni najavljeni koncerti u okviru Prajda na Tašmajdanu.Miletić smatra da je odluka da se ne dozvoljava održavanje Prajda neustavana i nezakonita i da aktivisti emotivno reaguju na kršenje njihovih prava. Istakao je da LGBT zajednica razume upozorenja da ne postoje bezbednosni uslovi da se skup održi, ali i da ta zajednica zahteva da se poštuju osnovna ljudska prava.

– Šetaćemo bez obzira na sve – ponovio je Miletić.

„Predložićemo novu trasu“

Organizatori Evroprajda saopštili su danas da je odlukom MUP-a koju su dobili zabranjena ruta šetnje planirane za subotu, 17. septembra, ali ne i sama šetnja, i da će predložiti novu trasu.

„Pokazaćemo još jednom konstuktivni pristup u rešavanju problema i predložićemo novu trasu kojom ćemo šetati u subotu, 17. septembra. Kao što smo najavljivali nedeljama unazad, šetnja će se desiti, a sada ostaje na MUP-u da pozitivni odgovori na naš predlog jer nam je svima u interesu da čitav događaj prođe u najboljem mogućem redu i da ničija bezbednost ne bude ugrožena“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, premijerku Anu Brnabić koja je danas trebalo da govori na otvorenju Međunarodne konferencija o ljudskim pravima u okviru Evroprajda, dočekali su aktivisti koji su uzvikivali: „Hoćemo Prajd“. Oni su potom ušli u Dom omladine za Brnabićkom i nastavili da skandiraju protiv nje.

Premijerka je danas ipak govorila na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u okviru manifestacije „Evroprajd 2022“. Istakla je da je „dobro da se razgovara“ i da je „verovatno jedina osoba koja je diskriminisana od obe zajednice“.

– Mislim da je dobro da razgovaramo i ne mislim da je ovo dijalog i verovatno sam jedina osoba koja je diskriminisana od obe zajednice i prva političarka u ovoj zemlji i regionu koja se nije uplašila i nije me bilo sramota da budem LGBT. Ovo je moja borba – kazala je.

Na povike „Šetamo u subotu“, ona je rekla: „Ne može vas niko sprečiti jer je to osnovno ljudsko pravo“.

– Ne bismo bili ovde danas da ja nisam potpisala pismo podrške. Vi ne biste imali Prajd kao što imate od 2014. od vremena kada je stranka kojoj ja pripadam obezbedila to u Beogradu i Srbiji. Mi ovde pomeramo granice jer ovo je prvi Evroprajd u Jugoistočnoj Evropi – dodala je.

„LGBT ne prkosi tradiciji“

Ona je naglasila da nikada neće prihvatiti stavove da LGBT zajednica prkosi tradiciji i vrednostima našeg društva.

– Ne mogu da prihvatim stavove koji stvaraju granice među nama, kao pojedincima, samo zbog naše seksualne orjentacije – poručila je premijerka.

Istakla je da su upravo naša istorija, tradicija, društvo i država izgrađeni na viševekovnoj borbi za slobodu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare