TADIĆ ZA HRVATSKE MEDIJE “PLJUNUO“ NA OTADŽBINU: Predsedniku Srbije uputio TEŠKE REČI!

U intervjuu za hrvatske medije, Boris Tadić je ponizio svoju zemlju, podržavajući odluku hrvatskih vlasti da se Vučiću zabrani poseta Jasenovca.

Boris Tadic učinio je sve da opravda sramne odluke hrvatskih vlasti i da unizi svoju drzavu, na čijem čelu je, nažalost, nekada bio.

U sramnom intervjuu za hrvatske medije, ponizio je svoju zemlju, a predsednika Srbije uvredio na najgori mogući način.

Kako komentarišete sve što se dogodilo oko pokušaja privatne posete Jasenovcu Aleksandra Vučića, a potom i zabranu dolaska u Hrvatsku? Šta je zapravo Vučić time hteo da postigne?

– Svakako je želeo izvesti još jednu kvazipatriotsku predstavu, pogotovo u osvit nove krize s Kosovom, koja je usledila nakon toga. Poseta Jasenovcu poslužila je kao svojevrsni propagandni prajmer za još jedan poraz kosovske politike Vučićeve vlasti. Međutim, uspeh te predstave omogućila mu je hrvatska strana. Iz Hrvatske su morali mnogo jasnije biti naznačeni razlozi zbog kojih mu poseta nije dozvoljena, ali iznad svega je moralo biti jasno naglašeno da je predsednik Srbije dobrodošao posetiti mesta stradanja i oda počast žrtvama – odgovorio je Tadić i dodao:

– I to ne samo tada, nego i svaki put pre toga kada je tražio da poseti Jasenovac. Ako je razlog lična politička istorija Aleksandra Vučića, i to je moralo biti precizirano, kako se ovako zamagljenim razlozima ne bi bilo tenzije između Srbije i Hrvatske i njihovih građana. Iako deset godina „lujevski“ vlada Srbijom, mora biti jasno da Srbija nije Aleksandar Vučić. Tako mora biti jasno da i u ovom intervjuu, kada govorim o režimu Aleksandra Vučića, ne govorim o svojoj zemlji i svom narodu, već o vlasti koja njom samo trenutno upravlja.

Vi ste bili predsednik, može li predsednik otići u privatnu posetu Jasenovcu, a da o tome ne obavesti hrvatsku Vladu?

– Čak i ako po zakonu može, to je potpuno mimo svake prakse i pisanih i nepisanih pravila. Uostalom, ne razumem ni zašto bi predsednik Srbije želeo da ode u privatnu posetu Jasenovcu. Bilo bi logično da želi iskoristiti ulogu koju ima kako bi tu posetu učinio što vidljivijim i poslao snažniju poruku. Ne vidim nijedan razlog, osim propagandne dramatizacije, da predsednik Srbije želi smanjiti format takve posete. Za Vučićevu vlast Donja Gradina je „manje Jasenovac“ zato što se ne nalazi na teritoriji Hrvatske. Pa kako je to onda pitanje poštovanja žrtava, a ne provociranja nacionalističkih tenzija, koje su i dovele do takvih stradanja – rekao je nekadašnji predsednik Srbije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare