VUČIĆ STIGAO U ABU DABI: Predsednik Srbije u prvoj zvaničnoj poseti u novom mandatu na poziv šeika Mohameda bin Zajeda 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Abu Dabiju. To je prva zvanična poseta predsednika Vučića u novom mandatu, i to baš zemlji sa kojom Srbija godinama ima veoma bliske odnose.

U teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju znači mnogo jer Ujedinjeni Arapski Emirati su sedmi na svetu po naftnim rezervama, tj. poseduju skoro 6 odsto svetskih rezervi nafte.

U Abu Dabi predsednik dolazi na poziv njegovog visočanstva šeika Mohameda Bin Zajeda, predsednika UAE, dugogodišnjeg ličnog prijatelja, a i velikog prijatelja Srbije, koji je nakon smrti svog brata Kalife postao predsednik Emirata, a koga svetski mediji danas svrstavaju u najmoćnijeg čoveka na svetu, zahvaljujući mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.

Na početku rata u Ukrajini svetski mediji su objavili da je odbio da se javi na telefon predsesniku SAD Džozefu Bajdenu koji je pokušavao dve nedelje da stupi u kontakt sa njim kako bi pokušao da utiče na način raspolaganja energetskim resursima.

Bilateralni sastanci i potpisivanje sporazuma biće održani u novoizgrađenoj Palati Al Vatan (Palata naroda), novom simbolu arapskog sveta, koja se nalazi na obali Abu Dabija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare