UĆUTKAO GA! Svečlja: Alabanci nisu slabi kao pre, mi smo ovde gospodari. VUČIĆ: GOSPODARA JE MNOGO BILO, MALO IH SE ZADRŽALO 

Prištinska vlast ponovo je, nakon što je krenula u tihu okupaciju severa KiM, pokušala da isprovocira Beograd, ali je dobila više nego jasan odgovor od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sulude tvrdnje

Naime, najpre je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio da kosovska policija ima tri baze na severu Kosova, dok je još jedna u izgradnji, kao i da su pripadnici Kosovske policije sada 24 sata stacionirani u tom delu. On je dodao da je kosovska vlada odlučna da na severu „očuva red i mir“.

– Sada imamo drugačiju situaciju. Na severu imamo stacioniranu kosovsku policiju 24 sata, izgradili smo četiri baze granične policije za brze intervencije, izgradili smo tri stanice granične policije u zelenoj zoni, produžili smo signal za Ipko i Valju – rekao je Svečlja.

On je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je zatražio da Kosovska policija ne patrolira administrativnom linijom duž jezera Gazivode, da Kosovo nije okupirano i da albanski narod „više nije slab kao ranije“. Kazao je i da „Vučićeve izjave podsećaju na Miloševićev režim“.

– Za nas sredovečne ove izjave podsećaju na kraj ‘80-ih, početak ‘90-ih godina. Ovo govori Miloševićev ministar propagande, to je isti jezik i isti pristup. Mi smo nezavisna država i imamo institucije koje su spremne da budu gospodari svoje zemlje i imamo najbolje saveznike u toj nameri – rekao je Svečlja.

Tvrdi i da se na Kosovu ne primenjuje nasilje nad srpskim narodom.

– Niko nije primenio nasilje nad srpskim narodom na Kosovu, oni su građani Kosova. Umorni su od kriminala i gangstera na severu. Ne postoji slučaj da je kosovska policija tukla i vređala nekog građanina tamo. Ne postoji zabrana da kosovska policija funkcioniše u četiri opštine na severu. To čujem samo od Vučića i Petkovića. Nije tačno da na sever ne mogu da idu specijalizovane snage, posebno se pojačavamo granično – naveo je kosovski ministar.

O pravu ne govore

Odgovarajući na Svečljine tvrdnje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od takozvanog ministra takozvane države nije ništa bolje ni očekivao.

– Mislio sam da će da kaže nešto o pravu, o Briselskom sporazumu, o Povelji UN, a on priča o gospodarenju. Gospodara je mnogo bilo, uvek, inostranih nad našim narodom, malo ih se zadržalo, a koliko će ovi da se zadrže, to ćemo da vidimo. Nećemo da se pozivamo na gospodarenje, nego na međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju 1244, a oni… Dobro je da svojom bahatošću pokazuju šta misle o našem narodu i šta žele da urade – podvukao je Vučić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare