VULIN NA VEŽBI SVS-A I 63. PADOBRANSKE BRIGADE VS: Hoćemo da budemo najbolji i zato učimo od najboljih

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je pokaznoj vežbi spasavanja ugroženog stanovništva uz upotrebu helikoptera na planini Stol kod Bora održanoj nakon zajedničke obuke pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a i 63. padobranske brigade Vojske Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da se po prvi put do sada vatrogasci-spasioci obučavaju da deluju iz helikoptera i zahvalio se 63. padobranskoj brigadi Vojske Srbije na tome što su svoja znanja i iskustva podelili sa vatrogascima-spasiocima.

– Hoćemo da budemo najbolji i zato učimo od najboljih. Zato sarađujemo sa Vojskom Srbije i sa 63. padobranskom brigadom. Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno učestvuju u akcijama spasavanja i evakuacije ugroženog stanovništva i materijalnih dobara i za njihov pravovremen i adekvatan odgovor potrebno je konstantno usavršavanje kroz obuke i kurseve. Po prvi put do sada, pripadnici Sektora za vanredne situacije, imali su priliku da znanja i veštine delovanja iz helikoptera steknu od pripadnika 63. padobranske brigade Vojske Srbije, najelitnije vojne jedinice. Uveren sam da će stečeno znanje uspešno iskoristiti i primeniti u akcijama spasavanja ljudi i njihove imovine – rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Кako je istakao ministar Vulin, Ministarstvo unutrašnjih poslova, pored ulaganja u opremu za Sektor za vanredne situacije kao što su najsavremenija vozila i specijalizovani helikopteri za gašenje požara, nastoji da ulaže u ljude, odnosno da im omogući nove treninge i obuke koji će im dodatno unaprediti njihovu sposobnost i veštine.

– MUP ulaže u opremu za svoje vatrogasce-spasioce ali MUP ulaže i u njih, njihov razvoj i usavršavanje. Vatrogasci-spasioci pokazuju svoju sposobnost, hrabrost i timski duh svakodnevno u različitim vanrednim događajima. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastoji da im omogući nove obuke i treninge koje će još više unaprediti sposobnost i spremnost naših pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica. Sektor za vanredne situacije ima osam specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina koji već koriste alpinističku opremu i reaguju na nepristupačnim mestima, a ovom obukom nadogradili su svoja znanja i sposobnosti – poručio je ministar Vulin i naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da ulaže u civilnu zaštitu, a posebno u sve resurse koji se koriste u borbi protiv požara.

Ministar unutrašnjih poslova uverio se u sposobnost i obučenost pripadnika Sektora za vanredne situacije koji su zajedno sa pripadnicima 63. padobranske brigade izveli završnu vežbu spasavanja ugroženih lica na nepristupačnim terenima, korišćenjem alpinističke opreme iz helikoptera. Na obuci, koja je trajala 25 dana, instruktori pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije su pripadnike Sektora za vanredne situacije obučili za spasavanje ugroženih lica korišćenjem alpinističke opreme iz helikoptera, kao i drugim veštinama kao što su tehnike kretanja u planini, veranje po različitim objektima, izvlačenje helikopterom pomoću užeta za brzo izvlačenje, povrede u planini i prva pomoć, kao i spasavanje uz upotrebu helikoptera.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare