VELIKA BRITANIJA OPRAŠTA SE OD KRALJICE ELIZABETE: Kraljevska artiljerije iz 96 oruđa ispalila 96 plotuna! Po jedan iz svake cevi

Kralj Čarls III i kraljica Kamila su stigli u London, gde će danas novi monarh da se obrati u 18 časova po lokalnom vremenu, posle parastosa u crkvi Svetog Pavla.

Novi kralj Čarls III u svom govoru ćeodati počast svojoj preminuloj majci i zakleti se da će služiti britanskoj naciji, što će prenosti i britanska televizija.

Period žalosti za preminulom kraljicom već je započeo u Velikoj Britaniji i to zvonjavom zovna u svim crkvama na ostrvu tačno u 12 sati. Zvona su se čula u katedrali svetog Pavla, Vestminsterskoj opatiji i zamku Vindzor. Kralj Čarls III naredio je da će žalovanje u monarihiji trajati 17 dana, a takođe to će biti i priprema za početak njegove vladavine.

Inače od kraljice se oprostila i vojska i to kraljevska konjička artiljerija koja je iz artiljerijskih oruđa ispalila 96 plotuna u Hajd Parku, pored Tauer bridža, zamka Edinburg, zamak Kredif kao i na Gibraltaru i to iz 96 artiljerijskih oruđa koliko je imala kraljica kada je preminula -po jedan za svaku godinu kraljičinog života. Interval između svake ispaljene granate bio je 10 sekundi.

Prvi dan žalosti za preminulom kraljicom i protokolarne ceremonije oproštaja započeo je zvoenjenjem crkvenih zvona, ali prva promena za Britance nastupila je još u četvrtak uveče kada je posle obajve smrti kraljice Elizabete II princ Čarls postao novi kralj.

U nedelju će kovčeg sa kraljičinim telom stići u palatu Holirudhaus u Edinburgu, koja je i zvanična rezidencija monarha u Škotskoj. Početkom sledeće nedelje oba doma parlamenta sastaće se u Londonu novi kralj Čarls III. i putovaće iz Londona u Škotsku, Vels i Severnu Irsku.

U međuvremenu, očekuje se da se kraljičin kovčeg vrati u Bakingemsku palatu u utorak, prema planovima, a zbog njene pogibije u zamku Balmoral u Škotskoj, važi poseban protokol za transport kovčega u London ili tzv. i. ‘Operacija Jednorog’. U sredu će biti povorka kroz centar glavnog grada Velike Britanije i premeštanje kraljičinog kovčega iz Bakingemske palate u Vestminster.

Kraljica će tu ostati četiri ili pet dana, a za to vreme građani će imati 23-časovni pristup kovčegu, gde će se moći oprostiti od voljenog monarha. Očekuju još hiljade da dođu. Kraljevska porodica će tada odati počast Elizabeti.

Elizabeta II. biće sahranjena sledećeg ponedeljka u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, a očekuje se da će političari iz celog sveta doći da se oproste od nje. Kraljica će navodno biti sahranjena privatno u kapeli kralja Džordža VI. u zamku Vindzor. Ona će biti položena pored pokojnog supruga Filipa.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare