RUŽIĆ: VRTIĆ NIJE BIO VERIFIKOVAN, NAJOŠTRIJE OSUĐUJEM OVAKAV POSTUPAK!

Prosvetna inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor nad radom PU Rakovica i utvrdila činjenice u vezi sa slučajem pada deteta sa prozora u vrtiću Trčuljak na Miljakovcu.

Po nalogu prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića prosvetna inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor nad radom PU Rakovica i utvrdila činjenice u vezi sa slučajem pada deteta sa prozora u vrtiću Trčuljak na Miljakovcu.

S obzirom da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da je ustanova dužna da sprovodi mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl.108 ), prosvetna inspekcija će u skladu sa utvrđenim činjenicama, a u vezi odgovornosti ustanove i zaposlenih za bezbednost dece za vreme boravka u ustanovi (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl. 128, stav 7, tačka 4), naložiti izvršenje odgovarajućih mera i preduzimanje odgovarajućih radnji prema zaposlenom, kao i prema direktoru Ustanove. 

Inspekcija je ustanovila i da objekat u kome se desio incident nije imao potrebno rešenje o verifikaciji, čime postoji osnov za razrešenje direktora. 

 Najvažnije je da je dete stabilno. Izuzetno mi je žao što je došlo do ovoga i oštro osuđujem postupak direktorke koja je odlučila da, u toku dobijanja verifikacije, otvori objekat i primi decu“, rekao je prvi potpredsednik i naglasio je da će svi odgovorni snositi posledice za svoje postupanje. Ministarstvo je otvoreno za pitanja roditelja o određenoj predškolskoj ustanovi, i pri upisu i tokom trajanja predškolskog vaspitanja, i preduzećemo dodatne provere u narednom periodu kako se ovako nešto ne bi desilo ikada više– zaključuje Ružić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare