CEO SVET JE U ŽALOSTI ZBOG KRALJICE ELIZABETE! Evo kada će biti poznat datum sahrana

Bakingemska palata je saopštila da će period žalosti nakon smrti Elizabete II trajati od sada pa do sedam dana nakon sahrane kraljice.

– Nakon smrti Njenog Veličanstva Kraljice, želja Njegovog Veličanstva Kralja je da se period kraljevske žalosti poštuje od sada do sedam dana nakon sahrane kraljice – navodi se u saopštenju Bakingemske palate, prenosi Telegraf.

Datum sahrane biće blagovremeno potvrđen.

Kraljica Elizabeta preminula je juče u 96. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj, saopštila je Bakingemska palata. Nju je automatski i bez ceremonije nasledio njen sin Čarls.

Nakon objave njene smrti, već se dogodilo nekoliko značajnih trenutaka, uključujući to što je njen sin postao kralj Čarls III, govor premijerke Liz Tras i odavanje počasti lidera širom sveta.

Kralj Čarls nasleđuje ne samo tron nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, već i njeno privatno bogatstvo – bez plaćanja poreza na nasledstvo, što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.

Britanski monarsi nisu obavezni da otkrivaju svoje privatne finansije, ali prema Sandej tajms listi bogatih 2022, kraljičina imovina je vredela oko 370 miliona funti (426 miliona dolara), što je 5 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državna su svojina. Međutim, zamak Balmoral, letovalište kraljevske porodice, i rezidencija Sandringem, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasleđuje Čarls.

Kraljica je takođe posedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrednosti od oko 100 miliona funti, prema navodima Tajmsa 2021. godine.

Kraljičino bogatstvo dodaje se ličnom bogatstvu Čarlsa, procenjenom na 100 miliona dolara (87 miliona funti).

Čuveni dragulji na kruni, procenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog naslednika.

Princ Filip, suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posedovao je kolekciju slika od oko 3.000 dela, od kojih je većina bila zaveštana prijateljima i porodici.

Stručnjaci navode da je Elizabeta verovatno ostavila testament, i da će neke manje sume novca naslediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći deo bogatstva koji pripada Čarlsu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare