Preminula kraljica Elizabeta

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata.

Elizabeta je rođena u Londonu i bila je najstarija kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac postao je kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936. godine, a samim tim je ona postala naslednica prestola.

Elizabeta je nasledila presto 6. februara 1952. godine i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona.

Njeno krunisanje održano je sledeće godine i bilo je prvo koje je prenošeno na televiziji.

Broj Elizabetinih kraljevstava se menjao u periodu od 1956. do 1992, kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Kraljica Elizabeta bila je udata za princa Filipa i sa njim je izrodila četvoro dece – prinčeva Čarlsa, Endrjua, Edvarda i princezu Anu. Podsetimo, princ Filip preminuo je u aprilu 2021. godine.

Kraljica Elizabeta Druga ponela je bila i titulu najstarijeg vladajućeg monarh na svetu i najdugovečnijeg britanskog monarha. Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu postala je britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare