Vučić i Erdogan sutra o odnosima, regionu i globalnoj krizi: Turski predsednik u poseti Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji će danas i sutra, boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji.

Erdogan će u Beograd doputovati večeras, gde će mu na aerodromu “Nikola Tesla” biti priređen doček.

Prema programu posete, ceremonija svečanog dočeka turskog predsednika biće priređena sutra, ispred Palate Srbija, u 11 sati, prenosi Objektiv.

Uslediće zatim sastanak predsednika Vučića i Erdogana, a nakon toga i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Posle toga, u prisustvu dvojice predsednika, uslediće ceremonija potpisivanja sporazuma između Srbije i Turske, nakog čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Zatim će biti održan i Srpsko-turski biznis forum.

Erdogan stiže u Beograd iz Sarajeva, gde će danas razgovarati sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, a svoju posetu regionu završiće 8. septembra, posetom Hrvatskoj.

Pre nekoliko dana, u Beogradu je, povodom Samita u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, boravio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je najavljujući Erdoganovu posetu, rekao da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu, a jedan je politička kriza u BiH.

– Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beogarda i Prištine koji je pokazano koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese – rekao je Čavušoglu.

Istakao je da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na zapad i istok.

– Moramo da rešimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu – kazao je Čavušoglu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare