ANA BRNABIĆ NA KOSOVU I METOHIJI: Želim da pošaljem poruku mira, stabilnosti i tolerancije! 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi danas na Kosovu i Metohiji, gde obilazi Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić.


Premijerka je stigla na Kosovo i dočekana je gromkim aplauzom. Nju su dočekali gradonačelnik Milan Radojević, predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić, kao i veliki broj okupljenih građana sa zastavama Srbije i transparentima podrške.

Ana Brnabić: Uvek ćemo biti uz naš narod na Kosovu i Metohiji!

– Ogromno mi je zadovoljstvo i velika čast što sam danas na KiM. Želim da pošaljem jasnu i jednostavnu poruku – poruku mira, stabilnosti i tolerancije. Da ponovim poruku Aleksandra Vučića – da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM, pogotovo imajući u vidu da se Kosovo i Metohija nalaze u teškoj i kompleksnoj situaciji. Posebno mi je važno što se u poseti KiM nalazim u ovom teškom trenutku, ali sam ponosna jer smo sačuvali mir. Interes svih nas je mir i stabilnost. Mi smo na teritoriji KiM u poslednjih 5 godina investirali više nego u poslednjih 40 godina, i ova zgrada gde smo sada pokazuje sve – rekla je premijerka na početku obraćanja.

– Meni je posebno važno da smo uz podršku kancelarije za KiM, napravili centar za edukacije dece vezano za IT tehnologije. Želimo da porodice ovde ostanu, napreduju imaju kontinuiran porasta plata i penzija. Današnja poruka je mir, stabilnost i tolerancija i to je jedina budućnost za sve nas. Mi ćemo biti uz naš narod, a posebno mi je drago što sam ovde i nastavljamo da se borimo uz pomoć i podršku predsednika Aleksandra Vučića. Velika tema na našoj agendi, koju ću svuda da ponavljam po svetu i kod nas, jeste ujedinjenje svih nas – rekla je premijerka Ana Brnabić. 

Napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji

– Ja moram da konstatujem tu činjenicu da se povećava broj napada na naše ljude i na njihovu imovinu. Rekla bih da se pogoršavaju i njihovi uslovi, kao što su vladavina prava. Manastir Dečani ostaje jedini manastir na svetu ili versko nasleđe koje se dve decenije čuva od naoružanih formacija i to sve govori koliko je teško našem narodu. Ja sam ponosna što sam deo tima Ačleksandra Vučića koji pokušava da nađe kompromise za bezbednost – istakla je premijerka.

Dijalog Beograda i Prištine

– Važan je i dijalog između Beograda i Prištine. Mi smo uvek bili i bićemo spremni za dijalog, ja se nadam da će institucije u Prtištini biti iskreno posvećene tom dijalogu i nalaženju kompromisa, koji je potreban za normalizaciju odnosa. Kompromis svakako jeste bitan i mi moramo da budemo za pregovaračkim stolom, ali moramo da apelujemo na države članice EU, da insistiraju na primeni Briselskog sporazuma.

Otvoreni Balkan

– Dolazim ovde dan nakon što se zatvorila najveća manifestacija, a to je sajam vina i dolazim sa prelepim utiscima i pokazali smo sve. Otvoreni Balkan je za sve, i to je najbolji način za sve nas i da je kvalitet života za ljude najvažniji, a kada sve to zajedno napravimo, onda možemo lakše da razgovaramo oko pitanja o kojima se ne slažemo ili imamo suprotne stvove – rekla je Ana Brnabić.

Ana Brnabić o zabrani ulaska na Kosovo i Metohiju

 Meni je određeni vremenski period bila zabranjena poseta kIm jer sam davala sve od sebe da se borim za naš narod na Kim i nisam se libila da govorim o nepravdi koja je počinjena našem narodu i koja se čini. To što fizički nisam bila prisutna na Kim me nije sprečilo da pomažem našem narodu kroz institucije Vlade Srbije. –

– Pretpostavljam da u trenutku da kada je bilo zabranjeno pristustvo na KiM, da sam tada krenula, da bi me vaši mediji optužili da narušavam mir i bezbednost na KiM – rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje N1. 

Pismo Šolca i Makrona

 Pismo je upućeno predsedniku Vučiću. Mi nikada nismo bežali od teških odluka, donosili smo ih kad god smo mislili da su u interesu naših građana. Neki drugi su bežali od njih. –

Dolazak na Kosovo mi je emotivan

– Dolazak ovde mi je bio veoma emotivan – rekla je premijerka.

– Kako sam se osećala kad sam prešla administrativnu liniju… Sa vam najiskrenije kažem, osećala sam se kao svoj na svome – istakla je odgovarajući albanskom novinaru.

Premijerka je komentarisala i izjavu Aljbina Kurija da Ana Brnabić uđe sa ličnom kartom izdatom od strane beogradskih vlasti „da vidi koliko je Kosovo demokratska država“.

– Što se tiče Kurtija, ja bih volela da vidim demokratiju i taj potencijal, jer bi našem narodu bilo lakše – rekla je.

Brnabić stigla u manastir Banjska: Neće biti novih Oluja, neće biti novih pogroma!

Premijerku Anu Brnabić ispred manastira Banjska dočekali su članovi KUD „Kopaonik“ iz Leposavića u prelepoj srednjovekovnoj nošnji.

– Nošnja simbolizuje 14. vek, vreme kralja Milutina koji je zadužbinar manastira – kaže Đorđe Lakušić, direktor KUD „Kopaonik“.

 Meni je neopisiva čast što sam danas ovde na Kosovu i Metohiji i sada ovde, u manastiru Banjska gde najbolje možete da osetite prisustvo i trajanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. To zaista ne možete nigde bolje da osetite nego na našim svetinjama na Kosovu – rekla je premijerka. 

– Ne možete da se ne osećate posebno i da osetite još veću energiju da se borite za naš narod i za prisustvo Srbije na prostoru KiM. Sada mi je jasno zašto je toliko važno za naše ljude da dolaze i da se uvek vraćaju Kosovu i Metohiju. ja sam danas ovde da prenesem poruku mira i poruku koliko nam je važna stabilnost i koliko ćemo se za to boriti u ovim teškim i izazovnim vremenima – rekal je Brnabić. 

 Dok smo bili razjedinjeni, bili smo slabi. Tek kada je Vučić došao sa idejom jedinstva koje se ovde na KiM ogleda kroz Srpsku listu, počeli smo da jačamo. Moja molba je da čuvamo to jedinstvo, to je nešto najveće što vi imate ovde i za šta mi u Beogradu možemo da se uhvatimo.

– Srbija je ozbiljna država koja i kada je teško ispunjava svoje obaveze, ko god da ih je dogovarao, ako postoji potpis nekoga ko je predstavljao Srbiju. Vučić je uspeo da sačuva srpske lične karte na KiM i na isti način ćemo se boriti za tablice. ne odustajemo od onoga što naš narod na KiM sa pravom zahteva i želi. I svaki dan insistiramo na ZSO. To je apsolutni prioritet, to je kičmeni stub, osnova Briselskog sporazuma. Zato je moja poruka i danas i ovde, svuda i stalno – ZSO mora biti uspostavljena što pre! 

– Učinićemo sve da sačuvamo mir, da vi budete bezbedni, da vaše porodice budu bezbedne. Spremni smo na razgovore sa Prištinom, spremni smo na teške odluke, samo da naš narod na KiM ostane i opstane. Svaki razgovor je bolji od bilo kog konflikta

Nakon obraćanja, predsednica Vlade Srbije je dobila niz poklona zahvalnosti za posetu gde je istakla koji su prioriteti Srbije za narod sa Kosova i Metohije.

Ona obilazi Multimedijalni centar koji se nalazi nadomak crkve Svetoga Dimitrija u Mitrovici. Građani nose plakate na kojima piše „Dobrodošli na svetu srpsku zemlju – na Kosovo i Metohiju“.

Brnabić će tokom posete obići Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić. Zajedno sa premijerkom u poseti su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare