RUSIJA HUŠKA SRBIJU U RAT?! Skandalozan film iz mračnih dubina Kremlja: Ovo treba ZABRANITI!

Iz mračnih dubina Kremlja izronio je skandalozan film, kojim Rusija nastavlja propagandni udar na Srbiju. Ruska TV kuća Raša tudej (Russia Today) emitovala je posebnu “dokumentarnu” emisiju u kojoj zagovara razbuktavanje ratnog požara na zapadnom Balkanu i huška Srbiju u oružani sukob.

Tokom emisije neprekidno se podvlači opasnost od izbijanja rata. Štaviše, on se konstantno najavljuje, za tri, šest meseci ili pak za narednu godinu.

Sagovornici tog „dokumentarca“ su srpski ekstremisti, ali i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko, piše Blic.

– Pucnjava na graničnom prelazu Brnjak, kao pre stotinu godina u Sarajevu, gotovo je dovela do globalne krize – ističe RT na početku priloga govoreći o prošlomesečnim barikadama kosovskih Srba na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, nedaleko od Severne Mitrovice.

Deo filma posvećen je i akciji „Oluja“ sa akcentom na način na koji su Srbi proterani iz Hrvatske. Emitovani su delovi sa obeležavanja godišnjice ove akcije, kada su u Novom Sadu govorili predsednik Vučić i patrijarh Porfirije.

U emisiji se takođe ređaju i izjave ekstremne desnice u Srbiji, poput predsednika „Srpske desnice“ Miše Vacića, kao i Damnjana Kneževića, osnivača paravojne formacije Narodne patrole.

„Nećemo ostaviti nijedno dete“

Svi oni pozivaju na isto – da se situacija sa Kosovom „reši kako je Rusija uradila s Krimom”. Čak se citira jedan od srpskih ekstremista koji poziva na nemilosrdne zločine na Kosovu.

– Nećemo ostaviti nijedno dete, makar ono živelo u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, na Kosovu. Dužnost naše generacije je da osiguramo da niko ne bude ostavljen, niko zaboravljen – samo je deo emitovane izjave, prenosi Istraga.ba.

Hoće i vojnu bazu u Srbiji

Ambasador Bocan-Harčenko, objašnjavao je zašto Rusija traži da otvori vojnu bazu u Srbiji.

– Radi se o protivteži američkoj, odnosno NATO bazi Bondstil, na Kosovu – kazao je Harčenko, piše Blic.

Zvanična Moskva traži, kako je rekao, ali ne i insistira ili nameće vlastima Srbije otvaranje svoje vojne baze u toj zemlji.

– Zapad gura Srbiju ka uvođenju antiruskih sankcija; Srbija je prinuđena da prizna Kosovo; Srbiji preti prekid snabdevanja jeftinim plinom – reči su ruskog ambasadora.

Vacić „sabira srpske zemlje“

Miša Vacić, lider Srpske desnice, se u emisiji pojavio obučen u majicu sa ogromnim motivom slova „Z“, simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

– Moj sin i druga deca će živeti u jednoj zemlji apsolutnog mira, gde su sve srpske zemlje sabrane, od srpskog mora, preko srpske Bosne, srpskog Kosova… – započeo je Vacić.

Dodao je i da Srbi treba da postupe kao Rusija i da na to imaju pravo.

– Kao što Rusija uspeva da denacificikuje, demilitarizuje i oslobodi ruski svet, tako i mi Srbi imamo pravo, kroz specijalne operacije, da stvorimo srpski svet koji će koji će živeti u miru i slobodi – izjavio je u emisiji RT-a Miša Vacić, srpski ekstremni desničar.

Obračuni s migrantima

U okviru emisije, ekipa Raša tudej je provela noć sa opskurnom Narodnom patrolom i evidentirala njihove “provere” migranata.

– Mnogo ratnih veterana je s nama, mnogo ljudi koji su prošli Siriju, Ukrajinu, bombardovanje 1999. – rekao je za RT Damnjan Knežević.

Ruska državna televizija „Raša tudej“ će, kako je „Blic“ pisao, otvoriti svoje predstavništvo u Srbiji.Tu TV stanicu je, inače, EU u martu ove godine zabranila zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji” na Ukrajinu.

Savet EU je odlučio da obustavi distribuciju i „Raša tudeja“ i „Sputnjika“ na teritoriji cele EU. Kako su preneli mediji, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

U Briselu su ocenili da su ta dva medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare