SAMIT INICIJATIVE „OTVORENI BALKAN“! Vučić: Od uspeha ovog projekta zavise mir i stabilnost u regionu 

Danas se u Begradu održava Samit u okviru inicjative Otvoreni Balkan.

Predsednik Srbije danas se sastaje sa predstavnicima Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije.

Predsednik Srbije se obratio prisutnima:

– Posebno hvala našim gostima iz regiona, gospodinu Sijartu i Čavušogluu, i što žele da grade prijateljstvo sa našim zemljama i regionom zapadnog Balkana. Takođe, želim da pozdravim predstavnike privrednih komora, kao i ambasadorima koji su danas ovde sa nama, i da kažem da je za nas ovo od izuzetnog značaja – rekao je Vučić.

– Od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo da učvrstimo mir i stabilnost u našem regionu. Nadamo se da će inicijativa Otvoreni Balkan omogućiti da u regionu govorimo jednim glasom, i kada se radi o ključnim pitanjima za naše zemlje i nas u celini – kaže on.

– Dokumenta koja danas potpisujemo su rezultat zajedničkog rada i da naša saradnja dostigne još viši nivo.

Vučić ističe da uvek možemo brže, snažnije i bolje, i dodaje da je uspostavljanje zelenog koridora dovelo do povećanja od 17 odsto trgovinske razmene kako prenosi Informer.

– Siguran sam da će organi naše tri države nastaviti da rade na modernizaciji infrastrukture, kao što to radi Srbija na Preševu, čime će se značajno ubrzati promet na granicama – dodao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da prema posebnim sporazumima u slučaju da dođe do zabrane izvoza određenih proizvoda to se neće odnositi na druge članice Otvorenog Balkana.

– Ono što je za nas važno izdavanje prvih radnih dozvola, i mislim da će to biti prekretnica u razvoju našij zemalja. Pozivam sve političke aktere, i vlast i opoziciju, da prepoznaju značaj ovog projekta. Za nas je veoma važno osnivanje radne grupe za prevenciju krize, pošto znamo da nam se približavaju teška jesen i zima – dodaje predsednik

– I na kraju, pozivam Beograđane da za simboličnu cenu posete vinski sajam. Naše tri zemlje su pokazale da jednu ovako važnu i tešku za organizovanje manifestaciju mogu da organizuju kako treba, i da promovišu najbolje vinarije iz regiona i sveta, kao i naše zemlje – rekao je predsednik.

Predsednik Vučić se posebno zahvalio Abazoviću, Tegeltiji, Sijartu i Čavušogluu, i rekao je da oni nisu samo naši gosti.

 Bez obzira što neki nisu i dalje deo Otvorenog Balkana, nadam se da ćemo razvijati najuspešniju moguću saradnju, i znam da su naši odnosi, naše tri zemlje, Srbije, Albanije i Severne Makedonije, na najvišem mogućem nivou. I naši ljudi danas sve više i bolje razumeju jedni druge. I kada smo imali određene probleme, bili smo uvek bliski, a danas smo najbliži – kazao je on.

Predsednik Vučić zahvalio se prisutnima i još jednom im poželeo dobrodošlicu.

Obraćanje Edija Rame

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da je samit Otvorenog Balkana prilika da čuje „čudne jezike“ koje govore njegove kolege, a da će on govoriti svojim čudnim jezikom.

– Barem jedna osoba koja se nalazi ovde može da me razume, a to je ambasador Kristofer Hil, koji kao i sve diplomate iz SAD odlično razume i druge jezike, tako da moramo da pazimo – kazao je Rama u šali.

– Mi smo uputili i poziv ministrima spoljnih poslova Grčke i Italije, koji iz objektivnih razloga nisu mogli da prisustvuju današnjem samitu. Nadam se da će moći da prisustvuju u Tiranu. Jako je bitno za nas da inicijativa ne okuplja samo zemlje iz regiona, već i druge bitne zemlje iz okruženja, kao što su Grčka, Italija, Mađarska – kaže premijer Albanije.

Rama kaže da ga je premijer jedne evropske zemlje pitao zašto i oni nisu pozvani, i dodaje da mu je drago što vidi znake da sve više zemalja želi da bude pozvano na konferenciju Otvorenog Balkana.

– I to sa onih prostora gde smo mi dugo čekali pozivnice. Balkan je za Evropu bitan koliko je i Evropa bitna za Balkan. Danas smo ovde posle jednog vrlo uzbudljivog popodneva i večeri. Na sajmu vina smo imali više od 100 proizvođača vina, a to je bio i sajam hrane gde smo na istom mestu imali priliku da upoznamo mnogo kuvara koji su predstavljali gastronomiju svojih zemalja. To je fantastično organizovano, i na tome bih zahvalio predsedniku Vučiću – kaže on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare