LIDERI OTVORENOG BALKANA ODUŠEVLJENI: Osećam se u Beogradu kao kod kuće 

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski poručio je na svečanom koktelu, koji je priredila makedonska vlada na krovu TC Galerija u Beogradu na vodi, da se večeras u srpskoj prestonici oseća kao kod svoje kuće i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću što je omogućio da odnosi dve zemlje budu na tako visokom nivou

– Da napravite svoje veče u drugoj državi moguće je samo ako su svi problemi između tih zemalja rešeni i ako se u toj zemlji osećate kao kod kuće – rekao je Kovačevski u prisustvu predsednika Vucicća, crnogorskog premijera Dritana Abazovića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

Kovačevski je zahvalio Srbiji i njenom predsedniku na tome što je u Beogradu organizovano Makedonsko veče u okviru Sajma vina i inicijative Otvoreni Balkan.

Takođe, zahvalio je i ostalim gostima, zvaničnicima Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kao i premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću, što su došli na večerašnju zabavu da uživaju u makedonskom vinu, hrani i muzici u izvođenju Vlatka Stefanovskog.

Kovačevski je posebno zahvalio bivšem premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, što je bio među pokretačima inicijative Otvoreni Balkan i izrazio nadu da će se inicijativi priključiti i ostale zemlje regiona.

– Nadam se da će se ovoj inicijativi priključiti i ostale ekonomije regiona, jer je Otvoreni Balkan jedinstvena inicijativa koja je potekla od nas – rekao je Kovačevski.

Naglasio je da postoje i ostale inicijative poput Berlinskog procesa, ali da je sve duža lista političara i kompanija iz regiona koji posećuju Samit Otvorenog Balkana, jer ga smatraju svojim.

Osvrnuo se i na Sajam vina u Beogradu, koji se održava pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana i poručio da je organizovan tako veliki sajam na međunarodnom nivou, samo zahvaljujući zajedništvu tri države.

– Ako ga pravi samo Severna Makedonija, ja o vinu znam vrlo malo, ali ako ga organizuje samo Srbija predsednik Vučić se razume manje od mene u prodaju pošto sam u biznisu 20 godina, a premijer Rama se razume najviše u umetnost. I ako iskombinujete nekoga ko zna sve o vinu, zatim nekoga ko se razume u prodaju i nekoga ko se razume u umetnost, dobićete najbolji sajam – istakao je Kovačevski.

Pozvao je Beograđane i ostale goste da posete Sajam vina na kome Severna Makedonija nastupa pod sloganom „Okusi život“ i da probaju jedinstvena makedonska vina i hranu, ali i da posete Severnu Makedoniju i uživaju u njenim prirodnim lepotama.

Makedonskoj večeri su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, ministarka za rad Darija Kisić, ambasador SAD Kristofer Hil, predstavnici privrednih komora tri zemlje, predstavnici kompanija i investitora i druge zvanice.

Stefanovski je na kraju mini koncerta odsvirao pesmu Gorana Bregovića Uspavanka za Radmilu M.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare