SVE JE SPREMNO ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE! 65.000 đaka prvaka

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da je sve spremno za početak nove školske godine i da će se u 1.829 osnovnih i srednjih škola oglasiti zvono i intoniranje himne Bože pravde. U klupe će sesti 65.000 prvaka. Nastava će početi po neposrednom modelu i Tim za škole pratiće epidemijsku situaciju, dodao je Ružić. Najavio je i dvocifreno povećanje plata u prosveti.

– Važno je da deca budu u bezbednom okruženju sa svojim nastavnicima, ima entuzijazma, nadahnutosti i kod prosvetnih radnika i kod učenika i od sutra imaćemo žamor, žagor, osmehe na licu i osnovna intencija je da idu putem sticanja novih znanja – rekao je Ružić.

Ističe da će se himna intonirati i u predškolskim ustnovama, to je normirano i važno je da kao i u drugim državama da poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedna od njih je i himna.

Koliko prvaka će sesti u klupe, a koliko ukupno učenika

Ukazuje da ima 150.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu, a što se tiče đaka prvaka – u klupe će sesti 65.000 učenika, u osnovnim i u srednjim školama ima više od 740.000 učenika.

– Ako dodamo decu iz predškolskih ustanova i decu na fakultetima to je 1.100.000 nečije dece, unuka – tri četvrtine populacije – podvukao je Ružić, prenosi Telegraf.

Odlučeno je da nastava bude neposredna. Taj model nastave je, kako kaže, nabolji model nastave, direktna interakcija je najbolja za taj obrazovnovaspitni rad.

Mi smo to imali i u prethodnoj školskoj godini, sveli smo kombinovani model na minumum prošle godine zahvaljujući predanosti nastavnika i epidemiološkim merama, rekao je ministar prosvete.

– Važno je da sutra nećemo imati situaciju od ranije, nema tog nepokoja. Tim za škole može da predloži restriktivnije mere, situacija se prati, ali sutra prakltično tih mera nema, osim nominalno što je prirodno – kaže Ružić.

O merama štednje

Govoreći o merama štednje, Ružić kaže da je uveren da će buduća Vlada uz podršku predsednika Srbije staviti na listu prioriteta obrazovni sistem, radi se o budućnosti naše države, o tom sistemu moramo na specifičan način voditi računa.

Imali smo kovid, prijave bombi, obrazovni sistem duguje zahvalnost nastavnom i vannastavnom osoblju.

– Očekuje nas jesen i zima koja je upitna sa aspekta energetske situacije. Mislim da će država kao i do sada uvek pokazati spremnost, da ćemo imati rešenja i da će obrazovni sistem biti na listi prioriteta. Ministarstvo energetike je izašlo sa merama, videćmo koliko će se te mere reflektovati na školstvo. Uveren sam da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje, ne smemo dozvoliti da đaci sede u hladnim učionicama, može da se desi neki sporadični incident – kaže Ružić.

Dvocifreno povećanje plata u prosveti

– Značajan je pored svega što smo uradili u prethodnom mandatu, i ranije, taj dijalog i obostrano poštovanje i uvažavanje legitimnih zahteva koji dolaze od sindikata jeste nešto što je kvalitativni pomak – povećanja plata će biti, sa januarskom platom će ta sektorska povećanja ići, povećanje ovoga puta biće značajno veće nego prošle godine, biće dvocifreno i to je dobar trend koji ova i prethodna Vlada prate – rekao je Ružić.

Podseća da na sistemu platnih razreda radi Ministarstvo finansija zajedno sa resormnim ministarstvima i očekuje da to bude 2025. godine.

O personalnim rešenjima u novoj Vladi

Odgovarajući na pitanje ostaje li u novom kabinetu Ane Brnabić na poziciji ministra prosvete, Ružić kaže da nema manir da se bavi spekulacijama, već radi posao vrlo predano.

– Uvek sam na raspolaganju državi Srbji, građanima, svojoj Socijalističkoj partiji Srbije, svom predsedniku, političkim partnerima, a ko će personalno da bude u Vladi to je manje značajno – zaključio je Ružić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare