OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: Uvezli smo juče 4 gigavata električne energije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je ministru spoljnih poslova Kube Brunu Eduardu Rodrigesu Parilji Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kube.

„Neizmerna mi je čast i posebno zadovoljstvo što danas u Beogradu odlikujem ministra spoljnih poslova Kube. Sa velikim ponosom konstatujem da se ovo odlikovanje dodeljuje, što govori o tradicionalnoj povezanosti uprkos geografskoj udaljenosti. Zahvaljujem Vašoj ekselenciji na ličnom doprinosu unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i Kube. Uveren sam da će ova poseta doprineti unapređenju dijaloga“, rekao je Vučić i zaključio:

„Vaša ekselencijo, veliko vam hvala za prijateljstvo. Nikad neću zaboraviti ni iscrpan razgovor sa Raul Kastrom prilikom posete Kubi“.

Potom se obratio i Parilja:

„Primam ovaj Orden sa velikom počasti. Ovo nije lično priznanje, već o priznanju celom narodu Kube. Reč je o divnom prijateljstvu Vlade i naroda Srbije, koji iz svog srca cenim. Zahvaljujem predsedniku Vučiću“.

Kubanski ministar se potom osvrnuo na 1999. godinu:

„Imali smo jednu groznu epizodu. Međunarodna zajednica ne može da dozvoli da se zaboravi tragedija koju je NATO vodio protiv naroda Srbije. Fidel Kastro je u tim teškim trenucima bio uz vas. Imamo čvrstu i istorijsku posvećenost miru, nezavisnosti i posvećenosti integritetu i poštovanju međunarodnog prava. Potvrđujemo da želimo da produbimo naše istorijske odnose koji povezuju naša dva bratska naroda“, prenosi Kurir.

„Posle 120 godina diplomatskih odnosa koji nikad nisu bili prekinuti, ovo je još jedan način da ih produbimo“, završio je Parilja.

Posle svečane ceremonije, predsednik Vučić je govorio i o drugim temama odgovarajući na pitanja novinara.

„Uvezli smo juče 4 gigavata električne energije, što nas je koštalo 2.4 miliona evra. Pred nama je još malo teško leto, još teža jesen i najteža zima. Nadam se da ćemo prevazići sve, i uskoro ćemo izaći sa tim pred građane. Borićemo se zajedno. Uskoro ćemo izaći sa merama za sve građane“.

Vraćajući se na odnose Srbije s Kubom, Vučić je rekao:

„Imamo dobro razumevanje sa Kubom. Čovek je od uticaja izuzetne popularnosti. Čovek je prešao veliki put da bi došao u našu zemlju i razgovarao sa nama. Svako ima svoju pravdu i teško ćete je i objektivizovati u međunarodnim odnosima. Kuba jeste na strani rezolucije, podržava politiku Srbije, kao i što je Srbija na strani međunarodnog prava. Naša jedina politika može da bude poštovanje rezolucija koje postoje“.

Komentarišući Boreljove optimističke izjave oko rešavanja problema sa tablicama na KiM, kaže:

„Evropski političari su pametniji i ozbiljniji od mene, ali ne moraju da budu mrgudi kao ja. Ne vidim nikakvo rešenje. Svakako će 1. septembra krenuti sa kampanjom oko tablica“.

„Očekujem važne posete posle Samita Otvorenog Balkana, imaćemo mnogo posrednika iz Evrope i sveta, poput Erdogana i mnogih drugih. Ipak, trenutno ne vidim mogućnost za pomak, zbog Prištine“.

Što se tiče Europrajda:

„Mi danas u Srbiji upravo zbog onog u Ukrajini imamo dodatni problem. Najveći problem nam je energetika. Kad bih vam rekao kako razgovaramo sa divnim kineskim partnerima… Ako bismo poslali delegaciju u Kinu, to bi trajalo po mesec dana zbog karantina“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare