UDARNA VEST! ANIN TIM! Fotelje sigurne Vučeviću, Malom, Dačiću, a za Nemanjinu 11 viđeni i Vesić, Grujičićeva, Ljajić, Grubješićeva, Đurić

Ana Brnabić po treći put je dobila priliku da formira Vladu Srbije koja će biti oročena do 2024. godine, a u njen kabinet, koji bi, kako je juče najavila, trebalo da bude formiran do kraja septembra, zasad je izvesno da sigurno ulaze Miloš Vučević, Siniša Mali i Ivica Dačić. Prema našim nezvaničnim saznanjima, timu iz Nemanjine 11 mogli bi da se priključe dr Danica Grujičić, na poziciji ministar zdravlja, a o čemu je i sama progovorila javno, rekavši da tu ponudu ne bi odbila, zatim doskorašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pravnik za ljudska prava Milan Antonijević, koji je viđen za ministra za evrointegracije. U igri za tu poziciju je i Suzana Grubješić.

Kao jedan od povratnika, viđen je i lider SDPS Rasim Ljajić. Velike šanse za ministarsku poziciju ima i Marko Ðurić, ambasador naše zemlje u SAD.

Sigurice

Od onog što je javno izrečeno, gotovo je sigurno da će Mali, osim potpredsedničkog mesta, ostati i na čelu resora finansija. Dačić će, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, biti zamenik premijera, koordinator službi bezbednosti i ministar, a prema našim nezvaničnim informacijama, najveće su šanse da se vrati u Ministarstvo spoljnih poslova. Vučević će, osim mesta potpredsednika vlade, imati i ministarsku poziciju, a prema pojedinim izvorima, to bi mogao biti MUP. Vesić bi trebalo da se bavi važnim infrastrukturnim projektima, pa bi to, prema našim saznanjima, mogao biti novi-stari resor za kapitalne investicije. Ostanak u vladi je poprilično siguran i Branislavu Nedimoviću, Ireni Vujović, Vanji Udovičiću, Maji Gojković.

Komentarišući izbor Ane Brnabić za mandatara i ono što do sada znamo, profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da ništa od toga nije iznenađenje.

– Možda je malo iznenađenje što je mandat Ane Brnabić ograničen na dve godine i što nakon toga sledi velika rekonstrukcija vlade ili vanredni parlamentarni izbori. Sve osim toga je i očekivano i viđeno – prenosi Kurir mišljenje Stojiljkovića i dodaje:

– Kada je SPS u pitanju, i to što je lideru socijalista dodeljena funkcija koordinatora službi bezbednosti, to takođe ne predstavlja iznenađenje. Socijalisti su lojalan partner već dugi niz godina.

Stojiljković ističe i da neće biti iznenađenje ako Dačić ponovo bude šef diplomatije, kao i da je to, kako je rekao, apsolutno logično.

– Dačić je učesnik svih integracijskih igara, a ujedno važi za velikog prijatelja Rusije. Njegovim postavljanjem na funkciju ministra spoljnih poslova šalju se poruka, signal i jednoj i drugoj strani – objašnjava Stojiljković. Podvlači da su upravo ti signali koji se šalju indikator u kom pravcu će ova vlada raditi.

– Jedan od tih signala je najava da bi Milan Antonijević, čovek iz nevladinog sektora, pravnik i borac za ljudska prava, mogao da bude na čelu resora za evrointegracije. Međutim, ostaje da vidimo da li će se to zaista i realizovati – naglašava Stojiljković.

Najslabije karike

Ko bi od aktuelnih ministara mogao da se pakuje?!

Predsednik Vučić je ranije najavio da će biti mnogo promena u vladi, te da će mali broj aktuelnih ministara ostati. Prema nezvaničnim saznanjima, najmanje šanse da ostanu imaju Marija Obradović, Anđelka Atanasković, Tomislav Momirović, Ratko Dmitrović, Novica Tončev, Zlatibor Lončar…

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare