Otac davio nastavnika i oborio ga na klupu jer mu je sin pao na popravnom: ZAPAMTIĆEŠ TI OVO, VIDEĆEMO SE MI JOŠ, DOBIĆEŠ PO PI*DI

U osnovnoj školi u jednom mestu nadomak Novog Sada u sredu je otac dečaka koji nije položio popravni ispit fizički napao nastavnika matematike, davio ga, oborio na klupu i u trenutku kada je zamahnuo da ga udari pesnicom u lice, od ozbiljnijih povreda spasao ga je kolega.

Svi podaci o tome u kojoj obrazovnoj ustanovi se desio ovaj stravični incident, kao i imena svih aktera su poznati redakciji Kurira, ali zbog zaštite identiteta prosvetnog radnika ih ne objavljujemo.

Nastavnik nije želeo da za medije govori o tim nemilim scenama, pa smo pozvali Zvonimira Jovića, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, koji nam je potvrdio da se napad desio 24. avgusta i da je obavešten o detaljima.

On je za Kurir objasnio da je nastavnik tog dana od osam sati ujutru u osnovnoj školi bio u svojstvu predsednika komisije na polaganju popravnog ispita iz matematike. Kaže da je o svemu što se zbilo sačinjen i policijski zapisnik, odnosno da je prosvetni radnik dao iskaz policiji.

– Incident se dogodio negde oko 13 časova u sredu, kada se završio usmeni deo ispita jednog učenika. Nakon što je učenik odgovarao, u učionicu je ušao otac dečaka i napao nastavnika. Inače, ni sin ni otac nisu znali koji je rezultat ispita. Otac je ušao u učionicu, počeo da se dere na nastavnika i ponavlja: „Videćeš ti!“ Potom je nastavnika uhvatio za vrat i polegao ga na klupu! Zaleteo se da ga udari pesnicom, što je sprečio drugi nastavnik, kolega napadnutog – kaže Jović i navodi da je nakon što se nastavnik oslobodio iz ruku nasilnika zatražio da se pozove policija.

Iako je otac dečaka to čuo, nastavio je s brutalnim pretnjama, pa između ostalog nastavniku dobacio: „Zapamtićeš ti ovo, videćemo se mi još, dobićeš po pi*di!“

Inače, pre samog ispita, i nastavnik i direktorka škole pozivali su dva puta oca dečaka da prisustvuje ispitu svog sina, što je on odbio. Negde na polovini ispita, učesnici komisije pozvali su još jednom oca da uđe u učionicu da bi se uverio da njegovo dete nije spremno za ispit.

Ipak, on je i tada odbio da uđe. A onda je, kada je sin završio polaganje i izašao ne znajući koju je ocenu dobio, otac uleteo besno i napao prosvetnog radnika. Nakon incidenta poništeno je ovo polaganje, pa je dečak sa ostalim učenicima koji su bili na popravnom ponovo polagao ispit pred novom komisijom. I nije položio!

Kako piše Kurir, o slučaju je sačinjen zapisnik u MUP PU Novi Sad, odnosno policijskoj ispostavi tog mesta. Jović ovo nasilje kao i svaki vid nasilja prema prosvetnim radnicima najoštrije osuđuje.

– Veći incident su sprečili prisutni članovi komisije. Ovo šalje veoma lošu poruku. Maltretiranje nastavnika nije put do dvojke, ovo je sramota za obrazovni sistem i nadam se da će ova priča imati epilog pred sudom, da se isto ne bi ponovilo još nekome – naglasio je Jović.

Vređaju ih i napadaju i učenici i roditelji

Prosvetari tražili status službenog lica

Nastavnici se često susreću sa različitim oblicima nasilja – od psovki, neprimerenih komentara učenika i njihovih roditelja, pa do otvorenih uvreda i pretnji. Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika su 2019. godine tražili status službenog lica za ovu struku – da oni koji ih napadnu budu krivično gonjeni. Ovakav status su ranije tražili lekari i vozači gradskog prevoza, zbog izloženosti mogućim napadima. Izmena u Krivičnom zakoniku doneta je 1. decembra 2019. godine i njome su uvećane kazne za one koji napadnu policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije, te im preti najmanje godinu dana, a najviše 12 godina zatvora.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare