DOLAR PRETEKAO EVRO – 118:117 Američka valuta ponovo ojačala 

U julu su se dolar i evro poravnali po vrednosti u Srbiji, a tokom jučerašnjeg dana američka valuta je prestigla čuvenu evropsku monetu! Evro je jutros 117,3 dinara, a dolar 117,8 dinara

Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), za jedan evro, prema srednjem kursu, juče je trebalo izdvojiti 117,36, a za jedan dolar 118,11 dinara.

Mnogi Evropljani su svoju štednju zamenili štednjom u američkoj valuti.

Prema podacima NBS, štednja naših građana u američkoj valuti nije velika. Najveći udeo, tj. 90,5 odsto ili 11,7 milijardi je u evrima, dok je udeo štednje u dolarima oko 4,4 odsto tj. 585,81 milion dolara.

Skok u odnosu na sve valute

Na svetskim tržištima vrednost dolara prema drugim valutama prošle nedelje je snažno porasla, dosegnuvši najviši nivo u toku od mesec dana jer američki FED ima više prostora za povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije nego druge središnje banke. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke valute prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta skočio je prošle nedelje 2,2 odsto, piše Blic.

„Švajcarac“ jači od svih – 122,49

Skače dolar, ali skače i švajcarski franak. Popularni “švajcarac” je još krajem juna prvi put bio jači od evropske valute, ali sada ta razlika nastavlja da raste. Dok je za jedan evro potrebno izdvojiti 117,36 dinara, za dolar 118,1, za švajcarski franak treba čak 122,49 dinara.

Kako ističu stručnjaci, to je zato što je Švajcarska manje izložena ratu u Ukrajini, za razliku od EU.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare