SASTANAK U BRISELU BEZ NAPRETKA I KOMPROMISA Borelj: Ovo nije kraj priče, ne odustajemo

Nije bilo napretka, nije bilo kompromisa. Ovako je šef evropske diplomatije Žozep Borelj ocenio ishod jučerašnjih višesatnih razgovora predsednika Srbije Aleksdanara Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu uz posredovanje predstavnika EU. Borelj je podvukao da danas nije došlo do dogovora, ali da još ima vremena i da on ne odustaje, prenosi Blic.

-Ovo nije kraj priče, obojica lidera su se usaglasila da proces mora da se nastavi i razgovori će se nastaviti do 1. septembra. Ne odustajem, ne odustajemo, moramo da raspravljamo i tražimo rešenje – rekao je Borelj.

Da razgovori nisu otišli u dobrom pravcu pokazao je i izostanak obraćanja Vučića i Kurtija. Nakon pregovora javnosti se samo kratko obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost, kompromisna rešenja, zbog čega će, kako je dodao, predsednik Vučić i ostati još izvesno vreme u Briselu. Nešto kasnije predsednik Vučić se obratio na svom instagram nalogu gde je poručio da je ovo bio težak dan za srpsku delegaciju, ali je i najavio da planira da se o svim detaljima javnosti obrati u narednih 48 sati, piše Euronews.

Težak dan je za nama i bio je težak za sve garđane Srbije, kao i za celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se suzdžavam od svih drugih komentara jer se nadam i želim da verujem da je moguće da postignemo nekakvo kompromisno rešenje u danima koji su pred nama“, poručio je predsednik Vučić.

Kako je iz Brisela javio reporter Euronews Srbija Marko Subotić, sastanci u Briselu nastavljeni su i danas posle podne. Vučić je razgovorao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Iako u dijalogu posreduje EU, Eskobar je učestvovao u drugom delu današnjih razgovora, u zgradi Službe EU za spoljne poslove.

Izvor Euronews Srbija iz diplomatskih izvora u Briselu naveo je da sada praktično započinje „šatl diplomatija“ i da je još ostalo vremana do 1. sepembra kako bi se rešila ova situacija. Prema tim navodina, predstavnici EU će posećivati i Beograd i Prištinu kako bi došli do rešenja koje bi smanjilo tenzije na Kosovu.

Surlić: Bez kompromisa mogući su konflikti na terenu

Asistent na fakultetu Političkih nauka Stefan Surlić kaže za Euronews Srbija da u ovom kontekstu dijalog nema alternativu zato što se pretpostavlja da ukoliko ne dođe do kompromisa između Beograda i Prištine vrlo su mogući i direktni konflikti na terenu. 

– I Borelj je potvrdio da ovo nisu redovni sastanci, da je reč o vanrednoj situaciji i da postoji ozbiljna bojazan da dođe do otvorenih konflikata na severu Kosovu. Ne vidim nijedan razlog da ne dođe do kompromisa jer mir i stabilnost jesu nešto što je neprikosnoveno i bilo kakav ekces na terenu značio bi put u nepovrat, odnosno potpuno odustajanje od briselskog dijaloga i poništavanje svega onoga što je dogovoreno u proteklih deset godina i više – kaže Surlić. 

Odsustvo konferenacija za štampu, Surlić tumači i kao odsutvo bilo kakvog rezultata dijaloga. Inače, Vučić je zakao je iz Brisela sastanak sa Srbim sa KiM koji će se održati u nedelju u Palati „Srbija“ u Beogradu. Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa KIM, čelnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga, direktori bolnica.

Surlić kaže da je ključno i šta će dogovoriti Beograd i predstavnici Srba sa Kosova, kako će reagovati jer, opet, ključna vrednost jeste – mir. 

-Nažalost, potezi Prištine su jednostrani, utiču na kvalitet života Srba na Kosovu, ugrožavaju njihovu bezbednost, ali ni tablice, ni pitanje ličnih karata ne smeju da budu povod za esklaciju sukoba i mislim da je prevashodan cilj i interes da Srbi opstanu i žive na Kosovu, a da se uprkos jednostranim potezima od strane Prištine neko održivo rešenje gde će Beograd imati razumevanja i imati stalnu podršku za Srbe na Kosovu, odnosno nastaviti sa dosadašnjom politikom podržavanja sa činjenicom da će se Srbi sve više i više suočavati sa različitim, potpuno neopravdanim zahtevima od strane Prištine – kaže Stefan Surlić.

Borelj: Vučić i Kurti su razumeli da ne postoji alternativa dijalogu

A samo zakazivanje sastanka usledilo je upravo zbog pojačanih tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će započeti sa primenom odluke o preregistraciji odluka i dokumentima građana Srbije, a koliko je situacija napeta pokazale su i izajave iz NATO i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da je KFOR spreman da interveniše ukoliko bude potrebe za tim.

Borelj je rekao da je ovo kritičan trenutak za Evropu nakon ruskog napada na Ukrajinu, da je trenutno veoma dramatičan i opasan momenat za kontinent i da „ovo nije trenutak za povećanje tenzija, već za traženje rešenja“.

-Rekao sam dvojici lidera da je ovo sastanak „kriznog menadžmenta“ za rešavanje krize, koji ima za cilj da se smiri situacija na terenu. Istovremeno, fokusirani smo na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Oba lidera su imala priliku da pričaju detaljno o nesuglasicama, jer su tenzije odraz šireg problema njihovog nerešenog statusa – istakao je Borelj.

Šef evropske diplomatije kaže da veruje da su Vučić i Kurti razumeli da ne postoji alternativa dijalogu, kao i da su se složili da se nastavi sa redovnom diskusijom u narednom periodu, da se proces normalizacije ubrza, uz podršku specijanog izaslanika Miroslava Lajčaka.

-Današnji sastanak nije bio regularan, normalan. Ovo je bio treći visoki susret u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Suočavamo se sa negativnim razvojem situacije na terenu, povećanim tenzijama na severu Kosova, zato smo i sazvali sastanak. Ovaj sastanak se ticao i odgovornosti oba lidera, koji treba da potraže rešenja u dobroj veri, da gledaju da mir i stabilnost pobede na severu Kosova – istakao je Bor

Borelj kaže da je jasno stavio do znanja obojici lidera da je krajnji cilj Evropske unije da se nađe način za napredak, a prvi korak je traženje rešenja za aktuelnu situaciju.

-Dugo su trajali sastanci danas. Najvažnije je da smo se dogovorili da moramo da radimo zajedno, odgovorno, politički inteligentno, da nađemo obostrano prihvatljivo rešenje koje donosi stabilnost i bezbednost građanima regiona, ali i Evropi kao celini. Naša je dužnost da nastavimo sa dijalogom – rekao je Borelj.

Ovo je inače bio prvi susret visokih zvaničnika iz Beograda i Prištine u okviru dijaloga posle više od godinu dana, a odlaganje primena najavljenih mera nateralo je da se u smirivanje napetosti na terenu uključe i Brisel i Vašington i NATO.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare