Putin dočekao Erdogana u Sočiju, u ruskoj delegaciji i Kadirov: „Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije“

Gasovod „Turski tok“ radi bez prekida i evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na tome, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

– Verujem da naši evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na njenoj podršci neometanom tranzitu našeg gasa na evropsko tržište – rekao je Putin, a prenosi TAS.

On je izrazio očekivanje da će danas biti potpisan memorandum o razvoju trgovinsko-ekonomskih veza dve zemlje, dodaje Sputnjik.

Ruski predsednik zahvalio je Erdoganu na naporima, koje je uložio da bi se rešilo pitanje isporuka žita iz Ukrajine.

Erdogan je rekao da Ankari i Moskvi predstoji otvaranje nove stranice u bilateralnim odnosima i saradnji.

– Verujem da će naš razgovor otvoriti novu stranicu u odnosima dve zemlje. Želeo bih da razgovaramo o pitanjima energetske saradnje, izvoza žita preko Crnog mora, turizmu i regionalnim pitanjima – naveo je Erdogan.

On je istakao da će jedna od tema razgovora biti i pitanje Sirije.

– Za nas je važna borba protiv terorizma u regionu. Danas svet prati razgovore u Sočiju – istakao je turski predsednik, a Putin je potvrdio da će ta tema biti na dnevnom redu.

Turski lider je naglasio da je neophodno preduzeti korake kako radovi na nuklearnoj elektrani „Akuju“ ne bi bili odloženi.

Posle razgovora dvojice predsednika u četiri oka, njima će se pridružiti delegacije.

U turskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i šef Obaveštajne službe, a u ruskoj će, između ostalih, biti i čečenski lider Ramzan Kadirov.

Putin i Erdogan su se sastali 19. jula u Teheranu gde se na trilateralnom sastanku Rusija-Turska-Iran razgovaralo o situaciji u Siriji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare