KINA PRESEKLA „Zbog posete Nensi Pelosi PREKIDAMO SARADNJU sa Amerikom u brojnim oblastima“

Peking je danas objavio da će zaustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, uključujući i dijaloge između visoko pozicioniranih vojnih komandanata, a sve zbog ovonedeljne posete predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Kinesko ministarstvo je dodalo da zaustavlja razgovore o klimatskim promenama sa Amerikom, obustavlja saradnju u oblastima prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata, preneo je Rojters. To su glavne od ukupno osam objavljenih mera, navodi britanska agencija.

Kineske vlasti saopštile su takodje da je otkazan radni sastanak predstavnika kineskog i ministarstva odbrane SAD.

„U vežbi dosad bilo više od 100 aviona i 10 brodova“

Kina je danas saopštila da je poslala više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova na vojne vežbe koje traju već dva dana, javlja AP.

Kineska agencija Sinhua objavila je danas da su lovci, bombarderi, razarači i fregate učestvovali u „zajedničkoj operaciji blokade“ koja se održavala u šest zona na moru, u smeru ka obali Tajvana.

Istočna komanda kineske vojske je ispalila nove verzije projektila i rekla da je precizno pogodila neidentifikovane mete u Tajvanskom moreuzu.

Neki od projektila su preleteli nad Tajvanom i odeteli u Pacifik, rekli su vojni zvaničnici za državne medije.

Vežbe, za koje Sinhua navodi da se drže na dosad neviđenim razmerama, su odgovor Kine na posetu predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu u utorak.

Ona je najviši rangirani američki političar koji je posetio Tajvan u prethodnih 25 godina.

Blinken: „Kineske vojne vežbe predstavljaju eskalaciju“

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da kineske vojne vežbe usmerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju.

Kineske vojne vežbe pokrenute su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan u utorak.

– Kina je odabrala da preterano reaguje i iskoristi posetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza – kazao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu.

Blinken je, takođe, rekao da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom nakon „opasnih akcija koje je Kina preuzela“, preneo je AP.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare