ČOVEK KOJI NAM SE SVIMA SMEJE U LICE NIJE CARINIK! Povodom afere C&A oglasila se i Carina Srbije

Povodom slučaja “ C&A“ zbog koje je pritvor do 30 dana određen carinskom agentu Aleksandru J., oglasila se i Carina Srbije. Kako su istakli u svojoj objavi na Instagram nalogu, osumnjičeni Aleksandar J. nije carinik.

“Bog sa carine na zlatnom prestolu“ – samo je jedan od naslova koji ste mogli da pročitate proteklih dana kada su mediji pronašli “zlatni rudnik“ zavodljivih fotografija sa društvenih naloga jednog čoveka koji je osumnjičen za krađu državnog novca. Međutim, čovek koji nam se svima smeje u lice sa ove fotografije, holivudskim osmehom koji je, kako se osnovano sumnja, plaćen novcem građana Republike Srbije, NIJE CARINIK.

Reč je o čoveku koji nije bio zaposlen u Upravi carina, već je u privatnom privrednom društvu radio na poslovima u vezi sa carinjenjenjem. To je naročito važno zbog svih onih carinskih službenika koji svakodnevno štite javni interes, bez čije pomoći ovakvi slučajevi ne bi ni bili otkriveni. Zato molimo sve učesnike u javnom diskursu, a naročito predstavnike medija koji kreiraju sadržaj, da ne mešaju pojmove i tako, slučajno ili namerno, nanose štetu svim onim ljudima koji pošteno rade posao koji im je poveren.“, navodi se u objavi Carine Srbije, prenosi Kurir.

Podsetimo, Aleksandar J. uhapšen je nakon afere koja je izbila ovog meseca, kada je kompanija C&A, zbog carinske prevare, napustila Srbiju i zatvorila sve prodavnice. Kako se ispostavilo, on je, radeći kao carinski agent, oštetio državu za vrtoglavu sumu novca, koju je oprao kupovinom tri luksuzna stana, od kojih se jedan nalazi u Kuli B Beograda na vodi.

– Aleksandar J. živeo je luksuznim životom, putovao, nosio samo firmiranu odeću, a na kraju je postao i vlasnik tri luksuzne nekretnine na veoma atraktivnim lokacijama u Beogradu. Na svojim društvenim mrežama hvalio se i putovanjima po poznatim destinacijama kao što su Turska, Maldivi, Tajland i Dubai – počinje priču naš izvor i podseća da je carinski agent sve vreme prijavljivao da zarađuje minimalnu mesečnu platu:

– Sa druge strane, zbog njegove bahatosti čak 135 radnika firme C&A praktično je ostalo na ulici i ugrožena im je egzistencija. Među tim radnicima nalazi se i veliki broj samohranih majki kojima je ovaj posao bio glavni izvor prihoda. Ljudi su revoltirani i van sebe od šoka i neverice, bez posla su ostali kako prodavci, tako i drugi zaposleni u srpskom predstavništvu kompanije – kaže sagovornik.

Hvalio se Izgledam kao milion evra

Na Fejsbuk profilu uhapšenog carinskog agenta, osim slika, mogu se pronaći i neverovatni komentari njegovih prijatelja. „Brate, al’ si se ispeglao“, „izgledaš kao milion dolara“, pisali su Aleksandrovi prijatelji, a on ih ispravio da izgleda kao „milion evra“, a ne dolara, aludirajući na svoje bogatstvo.

Upravo je Aleksandrov bahati stil života privukao Upravu za sprečavanje pranja novca, a potom i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu da obrati pažnju na njega.

– Istraga se nastavlja, jer postoji sumnja da je uspeo da sakrije imovinu čak vredniju od one koja je za sada otkrivena – rekao je naš izvor iz istrage i dodao da je Aleksandru J. zabranjeno da raspolaže nekretninama i bankovnim računima. Početkom meseca, kada se u medijima pojavila informacija da C&A napušta zemlju, ova strana kompanija se oglasila saopštenjem.

– Kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Kompanija „C&A Srbija“ meta je organizovane carinske prevare, čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati. Zloupotrebljavali su logo kompanije, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji – naveli su iz kompanije početkom jula.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare