Narodna skupština je konstituisana, poslanici položili zakletvu

Potvrđivanjem mandata novim poslanicima i izborom rukovodstva, danas će biti konstituisan 13. saziv Skupštine Srbije. 

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom skupština se smatra konstituisanom.

Nakon toga, sledi izbor predsedika parlamenta, a to će, izvesno je, biti Vladimir Orlić, kojeg će za tu funkciju kandidovati najjača lista u parlamentu okupljena oko Srpske napredne stranke, „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Vladeta Janković je završio sednicu i najavio nastavak za utorak, 2 avgusta u 10 časova, prenosi Telegraf.

Na dnevnom redu je izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela.

11.39 Poslanici Skupštine Srbije položili su danas zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“.

Potpisani tekst zakletve parlamentarci su predali generalnom sekretaru skupštine. Činom polaganja zakletve poslanicima je danas počeo da teče mandat.

11.36 Nastavljena sednica, a poslanik SNS Aleksandar Marković ispred Komsiije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru narodnih poslanika izjavio je da su svih 25o uverenja u skladu sa izveštajem RIK-a.

0.22 U Skupštini Srbije je data pauza od sat vremena kako bi Komisija, koju je predložio najstariji poslanik Vladeta Janković, za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru narodnih poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima, mogla da održi sednicu, čime će početi verifikacija mandata novim poslanicima.

U Komisiji za utvrđivanje saglasnosti uverenja za izbor poslanika su Aleksandar Marković (SNS), Vladimir Obradović (Ujedinjeni za pobedu) i Uglješa Marković (SPS).

10.15  Janković je, obraćajući se sa mesta predsedavajucheg Skupštinom, rekao da poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin i građanka Srbije ne budu mogli na Dnevniku RTS svakoga dana da vide šta čini i govori vlast, ali i sve ono što o tome imaju da kažu oni koji nisu na vlasti.

– Poštenih izbora ne može i neće biti dokle god bude potkupljivanja, pritisaka, ucena, nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava, a naročito dokle god svemu tome prećutno bude potvrđivao sud – poruccio je Janković i dobio aplauz dela opozicije na čijoj je listi.

Kako je rekao, bez poštenih izbora bilo koja zemlja u svetu dospela bi kao i Srbija, kako ocenjuje, u takav oblik „jednopartijskog sistema u kojem jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom veliki deo društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im osnovne slobode i prava“.

– Ovde ne govorim o demokratiji, nego o istini, slobodi, poštenju i nadasve pravdi, ne govorim o demokratiji koja može biti predmet ličnog opredeljenja nego o nečemu što obavezuje svakoga, a to je ljudsko dostojanstvo“, navodi Janković.

Poručio je poslanicima da će dobijeno poverenje opravdati jedino „ako srce naše države bude kucalo pod skupštinskom kupolom a ne sa druge strane“

10.13 Janković je konstatovao da je prisutno 234 poslanika i da postoje uslovi za rad i odlučivanje, a potom je pročitao dnevni red sednice:

Prva tačka verifikacija mandata narodnih poslanika, zatim sledi izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

10.07 Intoniranjem himne Bože pravde počela je konstituvina sednica Narodne skupštine kojom predsedava najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste Ujedinjeni za pobedu.

U predsedavanju mu pomažu četiri najmlađa poslanika iz četiri najveće izborne liste, to su sa liste Aleksandra Vučića – Nikola Bokan, sa liste Marinike Tepić – Pavle Grbović, sa liste Ivica Dačića – Dubravka Kralj i sa liste NADA – Jelena Bogdanović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare