MINISTRI EU POSTIGLI DOGOVOR OKO RESTRIKCIJA GASA Članice od 1. avgusta smanjuju potražnju „plavim energentom“ za 15 odsto

Danas je održan sastanak ministara energetike EU u Briselu, na kome je postignut dogovor oko smanjenja potražnje za gasom ove zime.

-Ovo nije bila nemoguća misija! Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom uoči predstojeće zime, navodi se u tvitu.

Ministri su se dogovorili da bi smanjenje moglo da bude obavezujuće u hitnim slučajevima, ali su se zemlje složile da izuzmu neke članice EU, kao i industrije, nakon što su neke vlade oduprle prvobitnom predlogu Evropske Komisije, prenosi Rojters.

Nemački ministar Robert Habek je rekao da dogovor pokazuje Putinu da je Evropa ostala ujedinjena suočena sa najnovijim zavrtanjem gasa iz Moskve.

– Nećete nas podeliti, istakao je Habek.

Dva izvora su potvrdila za Rojters da je Mađarska jedina članica koja se otvoreno protivila dogovoru.

Plan evropske komisije

Plan koji je u prošlu sredu predstavila izvršna vlast EU, uključuje smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto od 1. avgusta ove godine, pa sve do 31. marta 2023. godine.

U sklopu ovog predloga, zemlje članice će morati da podnose nacionalne energetske planove Komisiji do kraja septembra i da obezbede ažurirane informacije na svaka dva mesecca. Članice koje budu tražile solidarne isporuke gasa moraće i da pokažu koje mere su preduzete kako bi se smanjila domaća potrošnja gasa.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare