Selaković: Ovo nije skandalozna, već ZASTRAŠUJUĆA ODLUKA hrvatske vlade, spremamo odgovor

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, zbog zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac, uputilo je notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova odbila da primi – saopštio je danas, na vanrednoj konferenciji za medije, šef diplomatije Nikola Selaković, prenosi Blic.


Selaković je na konferenciji pokazao notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske o zabrani „moguće posete“ Vučića Jasenovcu.

– Hrvatska je tražila službenu komunikaciju o nameri Vučićeve privatne posete. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske tvrdi da Vučić ne sme privatno da poseti Jasenovac. Naše Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je Hrvatskoj, ali je predstavnica Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije – rekao je on.

Kako je dodao u obrazloženju zabrane navodi se da Hrvatska „nije službeno obaveštena o poseti“.

– Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, u obrazloženju zabrane privatne posete predsedika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, navelo da ta država nije službeno obaveštena o mogućoj poseti, ali i da poseta visokog predstavnika strane države Jasenovcu ne može biti privatnog karaktera – rekao je Selaković.

Srbija ističe da se radi o arbitrarnoj odluci i grubom kršenju slobode kretanja.

– Namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su za vreme Drugog svetskog rata ubijene na stotine hiljada Srba – navodi se u noti Srbije koja je poslata Hrvatskoj.

Selaković je rekao da je predsednik Srbije zatražio službenu posetu Jasenovcu bilo kada do 17. septembra.

On je napomenuo da se ne radi o skandaloznoj, već zastrašujućoj odluci hrvatske vlade i dodao da Srbija zadržava pravo da srazmerno odgovori Hrvatskoj zbog zabrane Vučiću da privatno poseti Jasenovac.

– Ovo je zastrašujuća odluka jedne države. Nečuveno je da se ovo desi posle Drugog svetskog rata. Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama i one će se zasnivati se na međunarodnom pravu – kazao je Selaković.

Nikola Selaković poručio je i da će srpska strana odgovoriti na ovakv potez najvaljujući da će se predsednik Srbije sutra tim povodom obratiti narodu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare