„ONI DA VUČIĆU DRŽE LEKCIJE“ Novo oštro obraćanje Selakovića: Evropa onda treba da se STIDI

Srpski šef diplomatije Nikola Selaković, obratio se javnosti drugi put danas nakon skandalozne odluke Zagreba da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrane prelazak granice zbog privatne posete Jasenovcu, prenosi Blic.

Selaković je u jednom danu sazvao dve konfrencije sa štampu – na prvoj je pročitao hrvatsku notu o zabrani ulaska u zemlju i odgvor srpskih vlasti najavivši recipročne mere koje će Srbija preduzeti. U novom obraćanju, ministar spoljnih poslova ponovio je da je zatražena službena poseta do 17. septembra u bilo kom terminu. On je reagovao na obraćanje hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana koji je u svom obraćanju naveo da „namera predsednika Vučića nije bila dobronamerna“. Selaković je napomenuo da je njegov hrvatski kolega izneo „niz neistina“ o kojima će se sutra izjasniti i sam predsednik Srbije.

– Hrvatsko Ministrastvo spoljnih poslova poseduje neku vrstu instrumenta kojim meri nečiju iskrenost. Imali smo priliku da slušamo pridiku o tome kako je namera Vučića da ode u Jasenovac, u fabriku smrti, gde su u NDH srpske žena, deca, staraci, mladići devojke, ljudi, ostajali bez života na najbrutalniji način. Kako je rečeno, da takav postupak od strane hrvatskog ministarstva nije shvaćen kao iskren i ne kao odavanje pijeteta žrtvama već rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potoreba pre formiranja nove vlade – rekao je Selaković i nastavio:

– Ne čini li vam se ovo poznatim, čista autoprojekcija. Tako potomci žrtava, barem oni koji su ostavili potomke, tretiraju svaku od manifestacija koje Hrvatska organizuje, kada ne žele da prisustvju jer ne vide iskrenost u tome. I oni će predsedniku Srbije da drže lekcije o iskrenosti. Kojih unutarpolitičkih potreba? To je kao da vam neko zabrani da odete na groblje, da vam traži službenu najavu. A onda, tobož, zalažući se za normalizaciju odnosa, onda se kaže da se Srbija još uvek nije suočila sa prošlšoću. Pazite, to vam kaže zemlja gde se na centralnim trgovima skupljaju crnokošuljaši, gde je pozdrav „Za dom spremni“ opšte prihvatljiv, gde se ulice i trgovi zovu po najgorim ideolozima i zločincima HND koji su spovodili užasnu „teoriju trećine“. To govori neko ko podiže spomenike pravsnažno osuđenim terirostima poput Mira Barišića koji je ubio ambasadora i u Švedskoj optužen za terorizam – poručio je srpski šef diplomatije.

– Kažu: „Ko više od Hrvatske može da bude uzor, odnosno paradigma u evropskom kontekstu zaštite ljudskih i manjinskih prava“. Ako je to evropki nivo, ako je to evropski koncept, ako je to evropska paradigma, onda takva Evropa toga treba da se stidi – rekao je Selaković.

– Postavljam javno pitanje, od broja ljudi koji su navedeni kao nestali, koliko je među njima pripadnika srpskog naroda. Koliko je nestalih Srba sa prostora Hrvastke u ovom broju? – pitao je Selaković.

Šef diplomatije je rekao da je apsolutna neistina da Hrvatska uvek najavljuje prelazak i ulazak u Srbiju svojih zvaničnika.

On je podsetio na činjenicu da je u prethodnih godinu dana, zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Republike Hrvatske u Republiku Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava.

U Srbiju je dolazio hrvatski ministar Radovan Fuks, a da Srbija nije dobila nijednu notu, a isto važi i za Zvonka Milasa i izaslanika predsednika Hrvatske. Milana Bošnjaka.

Kaže da Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, najbolje zna koliko je u broju nestalih (o kojima priča Hrvatska) više Srba, nego Hrvata.

– Kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli da uživaju petinu prava, ne polovinu, nego petinu, koja uživaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji mi bismo bili presrećni. Koliko je onih u srpskim selima koji nemaju struju, vodu, put? Je l’ nam to pridike o pravima manjina drže oni kod kojih ni nekoliko sati ne može da opstane ćirilicom ispisana tabla ustanove ili organizacije? – istakao je on.

– Hrvatska je tražila službenu komunikaciju o nameri Vučićeve privatne posete. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske tvrdi da Vučić ne sme privatno da poseti Jasenovac. Naše Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je Hrvatskoj, ali je predstavnica Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije – rekao je on na jutrošnjoj konfrenciji za štampu.

Srbija ističe da se radi o arbitrarnoj odluci i grubom kršenju slobode kretanja.

– Namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su za vreme Drugog svetskog rata ubijene na stotine hiljada Srba – navodi se u noti Srbije koja je poslata Hrvatskoj.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare