Uhapšen najtraženiji meksički narko bos: Kvintero uhvaćen u žbunju, nanjušio ga policijski pas

Meksički narkobos Rafael Karo Kvintero, koji je na listi najtraženijih u SAD, uhapšen je u zapadnoj državi Sinaloa, saopštila je meksička mornarica, a prenosi Telegraf.

Kvintero, koji je optužen za otmicu, mučenje i ubistvo američkog agenta za sprovođenje droga 1985. godine, zadržan je u gradu Čois.

Mornarica je saopštila da je Kvintera, za kog se veruje da ima 69 godina, u grmlju pronašao specijalno obučeni pas po imenu Maks. SAD su saopštile da će tražiti njegovo hitno izručenje.

– Ne postoji skrovište za bilo koga ko kidnapuje, muči i ubija američku policiju. Duboko smo zahvalni meksičkim vlastima za hvatanje i hapšenje Rafaela Karo Kvintera – rekao je američki državni tužilac Merik Garland.

U međuvremenu, viši savetnik Bele kuće za Latinsku Ameriku Huan Gonzales napisao je na Tviteru: „Ovo je ogromno“.

Kvintero je bio jedan od tri člana osnivača moćnog kartela Gvadalahara. Proveo je 28 godina u zatvoru zbog ubistva bivšeg agenta američke Uprave za borbu protiv droga (DEA) Enrikea Kamarene.

Ubistvo je u to vreme zateglo američko-meksičke veze i kasnije je prikazano u Netfliks seriji Narkos: Meksiko.

Sud u Meksiku je 2013. godine skratio 40-godišnju kaznu Kvinteru i oslobodio ga, presudivši da mu je trebalo suditi na državnom, a ne na saveznom sudu. Presudu je kasnije poništio vrhovni sud zemlje, ali Kvintero se tada već skrivao.

Američki zvaničnici rekli su da se brzo vratio trgovini drogom, a Vašington je kasnije ponudio 20 miliona dolara (više od 19 miliona evra) za bilo koju informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Kvinterovo hapšenje je simbolično važno, iako se on više ne smatra glavnom figurom u međunarodnoj trgovini drogom.

– To je verovatno jedan od najvažnijih snimaka u poslednjoj deceniji u smislu važnosti za DEA – rekao je Majk Vigil, bivši šef međunarodnih operacija DEA, a citira Rojters.

U svom saopštenju, meksička mornarica je takođe navela da je 14 članova njenog osoblja poginulo nakon što se helikopter Black Havk srušio u gradu Los Močis u Sinaloi. Istraga je bila u toku, ali nije bilo naznaka da je nesreća povezana sa hapšenjem Kintera, saopštila je mornarica.

U trgovini drogom učestvovala cela porodica

Kvintero je bio je jedan od 12 dece u porodici koja je bez oca ostala kada je imao samo 14 godina. Bio je najstariji sin, i nakon očeve smrti preuzeo brigu o braći i majci. Nakon što je neko vreme radio na ranču i plantažama kukuruza shvatio je kako puno više novca može da zaradi baveći se ne baš tako tradicionalnim uzgojem, pa je površno počeo da se bavi uzgojem marihuane, i to pod budnim okom slavnog i snažnog Pedra Avilesa Pereza.

Ubrzo je marljivi Kvintero sakupio dovoljno novca kako bi mogao da kupi svoj ranč i u potpunosti se posveti proizvodnji droge u čemu mu se ubrzo priključila i cela porodica. Njegov ujak, brat i porodica njegove supruge uključili su se u posao krijumčarenja.

Agent američke agencije za suzbijanje droga DEA Džejms Kujkendal opisao ga je „kao pravi proizvod krijumčarenja droge i personifikaciju onoga što krijumčar droge iz područja Sinaloa zapravo jeste“.

Sa 29 godina postao je „zvezda u usponu meksičkog podzemlja“. Tokom 70-ih udružio se sa meksičkim Feliksom Galardom i ekvadorskim šefom Ernestom Fonseka Kariljom na njihovom krvožednom putu. Osnovali su Gvadalahara kartel koji će postati prototip organizacija koje i danas postoje u Meksiku. Trojac je bio poznat kao „oci meksičkog krijumčarenja drogom“, uz El Padrina poznatog po nazivu „kum“ i Don Neta.

Službenici FBI-a Rafaela Kara Kvintera opisali su kao „jednog od glavnih opskrbljivača heroina, kokaina, i marihuane SAD-u“ tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Mučenje koje je zaprepastilo Ameriku

Verovalo se kako je policiji dojavu o Kvinterovom ranču dao Enrike „Kiki“ Kamarena Salazar, koji je bio tajni agent DEA.

Tako je velikom šefu zadao strahovit udarac. Upravo zbog toga 7. februara 1985. godine Kamarenu su usred belog dana oteli s ulice.

Njegovo telo i telo njegovog kapetana Alfreda Zavala Avelara pronađena su zamotana u plastiku gotovo mesec dana nakon nestanka, na jednom ranču gotovo 100 kilometara od grada. Glavni osumnjičeni bili su upravo Kvintero i njegovi saradnici. Nije ih dočekala laka smrt, tokom 30 sati Kamareni su uništene sve kosti na licu kao i dušnik. Rebra su mu bila slomljena, a u glavi izbušena rupa. U plućima su mu pronađeni trgovi droge koju su mu davali kako bi ga održali u budnom stanju dok su ga zverski mučili. Kamarenina smrt izazvala je veliko zgražavanje u SAD-u.

Javnost je bila u šoku zbog tog stravičnog mučenja, a vlasti zgrožene lakoćom kojom je njihov agent otet. Posle je nekoliko službenika bilo optuženo zbog pomaganja u tom ubistvu. SAD su ozbiljno razmišljale o zatvaranju granice, a predsednik Regan vršio je ogroman pritisak na meksičkog predsednika Migela de la Madrid kako bi što pre pronašao njegove ubice.

Koliko god da je uticaja i moći imao u meksičkoj korumpiranoj vlasti, nije se mogao nositi sa besom iz SAD-a. 

I upravo zato je u aprilu 1985. godine, dva meseca nakon ubistva, njegova vladavina završena. Uhapšen je u palati u Kostariki u koju je pobegao kako bi izbegao izručenje Meksiku gde je osuđen na 40 godina zatvora kao organizator ubistva Kamarena.

Zbog njegovog hapšenja i onog Ernesta Fonseka kartel Gvadalahara je počeo da propada.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare