„Tužilaštvo ispituje zakonitost rada Milenkovića, a NE SLUČAJ JOVANJICA“: Nenad Stefanović o Malom Senti, slučaju Marjanović i likvidacijama u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu i te kako je zainteresovano za zakonitost rada načelnika IV odeljenja UKP-a Slobodana Milenkovića, a svaka indicija u nezakonitost njegovog rada mora biti proverena – kaže u intervjuu za „Blic“ viši javni tužilac Nenad Stefanović.

Stefanović je 1. januara ove godine stupio na funkciju višeg javnog tužioca u Beogradu, a za „Blic“ se osvrnuo na proteklih pola godine rada. Pričao je o pritiscima na rad tužilaštva, korupciji, ali i medijski najpraćenijim istragama koje se vode u ovoj instituciji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava navode kako medija tako i bivših visokih funkcinera MUP-a koji se tiču postupanja načelnika za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića, što izaziva veliku pažnju javnosti proteklih dana. Šta nam možete reći o tom slučaju?

– Provere koje se vrše u vezi sa postupanjem načelnika beogradske policije Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića ne zasnivaju se samo na navodima pojedinih medija i bivših visokih funkcionera MUP-a, već i na konkretnim činjenicama koje su vrlo indikativne i zahtevaju detaljno utvrđivanje svih relevantnih okolnosti. Zamena teza koja se vrši skretanjem pažnje javnosti na slučaj „Jovanjica“ deo je taktike, možda ne toliko samog Milenkovića, koliko pojedinaca i pojedinih medija, sve u cilju da se umanji značaj postupanja javnog tužilastva i da se unapred diskredituju njegove odluke.

Jasno ću da ponovim, ovo tužilaštvo ne istražuje „Jovanjicu“ niti ugroženost Milenkovićeve bezbednosti. Sve okolnosti u vezi sa predmetom „Jovanjica“, pa i najavljeno svedočenje Milenkovića u nadležnosti su Tužilaštva za organizovani kriminal koje vodi postupke u vezi sa tim predmetom. Što se tiče provere, odnosno procene ugroženosti nečije bezbednosti, pa i Slobodana Milenkovića, to ne utvrđuje tužilaštvo već drugi, za to nadležni državni organi i tek ukoliko oni utvrde da ima elemenata nekog krivičnog dela, oni obaveštavaju nadležno tužilaštvo.

Provere za koje je nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu tiču se konkretnih činjenica, koje su Milenkoviću delom predočene tokom razgovora, u svojstvu građanina, ali na koje se nije izjasnio, navodeći da mu je za to neophodno odobrenje nadređenih u MUP-u. Po prijemu odluke ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina kojom je Milenković oslobođen čuvanja tajnosti podataka za potrebe davanja iskaza, razgovor sa njim je ponovo zakazan za 19. jul.

U svemu će biti postupano u skladu sa zakonom, a epilog će biti poznat nakon što se iz prikupljenih dokaza i informacija utvrdi da li ima ili nema osnova sumnje za Milenkovićevu krivičnu odgovornost.

Za prvih šest meseci tužilaštvo je podiglo 495 optužnica. Koje su najznačajnije ?

– Najveći broj ovih optužnica odnosi se na trgovinu narkoticima i držanje i nošenja oružja, ali se među njima posebno izdvajaju one za ubistva i teška ubistva, među kojima su i nedavno potvrđene optužnice zbog ubistva američkog državljanina na Zvezdari, kao i za pokušaj ubistva Lazara Vukičevića na Vračaru. Očekujem da se uskoro u tim predmetima zakaže početak glavnog pretresa.

U poslednjih nekoliko meseci dogodile su se četiri klasične kriminalne likvidacije na teritoriji Beograda. Dokle se stiglo sa istragama i ima li osumnjičenih?

– Istrage za ta ubistva su u toku. Osumnjičeni za ubistvo Luke Žižića su u pritvoru, kao i osumnjičeni za pomaganje u ubistvu Branislava Penčića, dok je neposredni izvršilac u bekstvu i za njim je raspisana poternica. Optužnice u ovim predmetima će biti podignute u zakonskom roku. U slučajevima ubistava Luke Perenčevića i Gorana Atanaskovića u toku je operativni rad na identifikovanju i hapšenju ubica i očekujem uskoro realizaciju.

Više javno tužilaštvo tražilo je 40 godina zatvora za Zorana Marjanovića. Koliko su čvrsti dokazi za takvu presudu i verujete li da će sud usvojiti ovakav predlog?

– Tužilaštvo je dokazalo opravdanu sumnju da je Zoran Marjanović izvršio krivično delo teško ubistvo svoje supruge Jelene. Na sudu je da da svoju ocenu dokaza i izrekne presudu po svom slobodnom uverenju. To neće biti lak posao imajući u vidu koliko je vremena prošlo od ubistva i sve kontroverze koje ga prate. Podsećam da je svoje argumente i dokaze tužilaštvo iznosilo isključivo u sudnici, što su mogli da isprate samo novinari koji redovno prate suđenja, dok su sa druge strane Marjanovićevi advokati od početka ovog postupka nebrojenim gostovanjima na televizijama vodili medijsku kampanju da najširoj javnosti predstave svog branjenika kao nevinog čoveka. Očekujem osuđujuću presudu i ponovno određivanje pritvora okrivljenom.

Po stupanju na funkciju formirali ste Odeljenje za profesionalni nadzor. Koji su rezultati tog odeljenja?


– Odeljenje za profesionalni nadzor, koje je počelo sa radom sredinom februara, uskoro će objaviti šestomesečni izveštaj u kojem će biti ukazano na sve anomalije u primeni instituta oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja i biće date smernice za postupanje osnovnim javnim tužilaštvima sa teritorije nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u cilju ujednačavanja tužilačke prakse.

Uneli ste novine u rad Višeg javnog tužilaštva. Koje sve?

– Pored formiranja pomenutog Odeljenja za nadzor, odredio sam svoje zamenike kao „kontakt tačke“ za brzu razmenu informacija sa policijom i efikasno postupanje kada su u pitanju napadi na advokate i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i kada je reč o izvršiocima krivičnih dela nasilja na sportskim priredbama. Ova odluka se pokazala posebno efikasnom u nedavnoj situaciji kada je takozvani navijač, tri dana nakon što mu je izrečena uslovna osuda i zabrana posećivanja određenih utakmica, prekršio zabranu i došao na utakmicu. Odmah je uhapšen po nalogu VJT i određen mu je pritvor, a sada se očekuje i opoziv uslovne osude, kako bi bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne. To je jedan od dobrih primera primene zakonskih odredbi u njihovom punom kapacitetu i shodno svrsi zbog koje su propisane.

Tužilaštvo je neretko pominjano u kontekstu da ne reaguje. Kako to komentarišete?

– Od 1. januara, kada sam preuzeo funkciju višeg javnog tužioca u Beogradu, siguran sam da ne postoji informacija koja je izašla u medijima, a da ovo tužilaštvo nije reagovalo i odmah naložilo policiji prikupljanje obaveštenja, a što pre toga nije bila praksa. Podsećam i da je u više navrata odmah po prijemu informacije da je izvršeno neko krivično delo Više javno tužilaštvo u Beogradu nalagalo osnovnim tužilaštvima da odrede zadržavanje osumnjičenih, kao što je to bio slučaj u kojem je muškarac udario ženu na ulici nakon svađe oko psa u Zemunu, zatim napad na novinare koji su izveštavali o požaru na Banovom brdu, ugrožavanje sigurnosti predsednika Republike. Tu je i slučaj u javnosti poznat kao „Arhitektonski fakultet“, gde je nakon informacija dobijenih od medija tužilaštvo odmah dalo nalog policiji da izvrši provere. Ovih dana očekujemo epilog provera i tužilačku odluku.

Kakva je vaša saradnja sa drugim državnim organima?

– Pre svega ističem nikad bolju saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnom agencijom. Posvećenost, požrtvovanost, operativnost i delotvornost koju pružaju pripadnici MUP-a i BIA u svakodnevnoj saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu rezultira visokom efikasnom efikasnošću u radu. Niz zajedničkih akcija u proteklih šest meseci samo su zagrevanje pred velike realizacije koje se spremaju na jesen u borbi protiv korupcije, razbijanju kriminalnih klanova u državnim strukturama, ali i onih grupa koje se bore za prevlast na tribinama, pa samim tim i na narko-tržištu.

Medijski najpraćenije istrage vode se upravo u Višem javnom tužilaštvu. Ima li pritisaka na vaš rad i od koga?

– Svesni smo da javno tužilaštvo kao državni organ treba da u određenoj meri trpi kritike javnosti, ali ne i iznošenje laži i kleveta u vezi sa njegovim postupanjem. Zbog toga je u skladu sa obavezama za Poglavlje 23 i ustanovljena institucija poverenika za zaštitu samostalnosti tužilaca u okviru Državnog veća tužilaca, kojem smo se obratili pre nekoliko dana radi zaštite od neprimerenih uticaja pojedinih medija koji u javnosti pokušavaju da diskredituju postupanje ovog tužilaštva u predmetu “Milenković”, iznošenjem neistina i paušalnih ocena od strane nekompetentnih i zlonamernih autora u vezi sa ranijim radom postupajućeg zamenika.

Kada je u pitanju nelegalna gradnja na teritoriji Beograda, kakva je uloga Višeg tužilaštva u tim postupcima?

– Građenje bez građevinske dozvole je krivično delo iz nadležnosti osnovnih javnih tužilaštava koje zaslužuje posebnu pažnju imajući u vidu da su formalni investitori objekata od po neliko stotina, pa i hiljada kvadratnih metara neretko lica sa izuzetno malim primanjima, npr. penzioneri, pa upada u oči nesrazmera između njihovih prihoda i novca potrebnog za realizaciju investicija u kojima su predstavljeni kao investitori. U tim situacijama smatram da je neophodno da osnovna tužilaštva obrate pažnju i prepoznaju da li je vršenje krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole zapravo samo predikatno krivično delo za krivično delo pranje novca, odnosno da li postoje i elementi krivičnog dela pranja novca i da takve predmete proslede Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Konkretno, imamo primere u kojima su penzioneri prijavljeni kao formalni investitori, a zapravo neko kroz tu investiciju pere novac stečen drugim kriminalnim delatnostima. 

Takođe, u narednom periodu biće posvećena pažnja analizi postupanja osnovnih tuzilaštava u pogledu ovog krivičnog dela, kao i rezultatima formiranih posebnih odeljenja i specijalizaciji zamenika javnih tužilaca za ovo krivično delo. Nakon analize efekata različitih pristupa, VJT će izaći sa svojim predlozima za efikasnije postupanje.

Najveće tužilaštvo u Srbiji

Više javno tužilaštvo u Beogradu najveće je tužilaštvo u Srbiji po teritorijalnoj nadležnosti, broju predmeta i broju zamenika javnog tužioca. Kada je u pitanju nadležnost Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, nadležnost ovog tužilaštva prostire se pored Beograda i na teritoriju Valjeva, Pančeva i Smedereva.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare