ZMIJE U BEOGRADU! Pojavile su se i u Krnjači

U beogradskim naseljima Vojvoda Vlahović i Krnjača pojavile su se zmije. Građani prijavljuju da su ih videli čak i na svojim terasama.

Stručnjaci kažu da u Srbiji postoji deset vrsta zmija, ali da otrovnica u gradovima nema. Ipak, upozoravaju da se u slučaju ujeda treba obratiti lekaru, jer „bapski recepti“ mogu prouzrokovati još veću štetu.

Stanarima naselja Vojvoda Vlahović svakog dana dolaze nepozvani gosti. Tihi su, često neprimetni i penju se na terasu. Stanari već nekoliko dana ne otvaraju prozore.

„Zmije su se pojavile pre deset dana i nema pravila kada se pojavljuju, da li je u 7 ujutru ili 10 uveče, neprijatna je situacija. Svi prozori su spušteni, ljudi se plaše da izađu“, kaže stanarka Bojana Kostić, piše Kurir.

Pored zgrade – šiblje, visoka trava i rastinje. Mesecima niko nije kosio, a parcela pripada privatnom licu, tvrde stanari. Iz Opštine Zvezdara, RTS nije dobio nikakav odgovor.

U gradovima nema otrovnica, kažu stručnjaci

U Srbiji postoji deset vrsta zmija, a otrovnica u gradovima nema.

„U Srbiji, osim poskoka i šarke, ne postoje druge otrovnice, tako su sve one koje nalazimo oko kuća, pogotovo ovde u Beogradu, neotrovnice, znači ili je lažna šarka, ili je smukulja“, objašnjava biolog Kristijan Ovari za RTS.

Zoohigijena Veterine Beograd nije odgovorila na pitanje koliko imaju prijava i da li su stizale i iz ovog naselja.

U arhivima Beogradske hronike su reportaže o zmijama u podrumima, krevetima, ormarima, na tavanima, pa čak i u automobilu i dečjem krevecu.

„Toplije talase zmije mnogo bolje podnose, jer su gmizavci, njima to pogoduje, jer im telesna temperatura nije stalna, zato imaju brži metabolizam, pa su gladnije, alavije, nalaze se više oko nas“, objašnjava Ovari.

Ne primenjivati „bapske recepte“ u slučaju ujeda

Ukoliko, dodaje, dođe do ujeda, treba se obratiti lekaru, jer on najbolje zna šta i kako raditi.

„Nikakvi bapski recepti. Ne treba sisati, seći, podvezivati i ostale stvari, jer mogu izazvati više štete“, upozorava Ovari.

Kazna za nekoga ko ubije zmiju od 14.000 do 100.000 dinara

Stručnjaci zmije smatraju korisnim gmizavcima, jer se hrane glodarima i insektima, pa ih, kažu, ne treba ubijati.

Postoji i zakon koji ih štiti. Kazna za nekoga ko ubije zmiju je od 14.000 do 100.000 dinara.

Iako je susret sa njima iznenadan, praksa pokazuje da se retko završava napadom zmije. Pa tako, ako je ne diramo, može jedino da nas uplaši.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare