UDARNA VEST! Cigarete od danas poskupljuju!



Od danas će cigarete biti skuplje za 10 dinara po paklici, piše Telegraf Biznis.

Do poskupljenja dolazi zbog uvećanja akcize, koja se u skladu sa akciznim kalendarom koriguje svakih šest meseci, odnosno u januaru i julu. Akciza će biti povećana sa 79,75 na 81,25 dinara, dakle za dinar i po, a ona će se do kraja 2025. godine, shodno dinamici korekcije dva puta godišnje, povećati još šest puta.

Cilj ovih izmena jeste usklađivanje sa standardima Evropske unije (EU) po kojima bi do 2025. godine i kod nas prihod države na 1000 komada cigareta trebalo da se poveća sa 70 evra, koliko je sada, bar na 90 evra.

Prema pisanju Telegrafa, paklica Silver Arrow Blue košta 360 dinara, Ronhill (slims azure) 350 dinara, Lucky Strike Sea Touched 340 dinara.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare