Patrijarh Porfirije posle razgovora sa Dritanom Abazovićem: „Postignuta je saglasnost oko Temeljnog ugovora, još da se ispoštuju procedure“

Ušli smo u fazu u kojoj mogu da kažem da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, sa tim što mora da se ispoštuju procedure, da ga Sinod prihvati, i onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja što bi mogla da bude kruna na normalizaciju odnosa između države Crne Gore i naše crkve kazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije primio je danas u Patrijaršiji premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Patrijarh je Abazovića dočekao u Patrijaršiji nešto posle 11.00 časova.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve posle sastanka istakao da je imao radosnu priliku da se po treći put susretne sa premijerom Crne Gore i da je, između ostalih, tema razgovora bio i Temeljni ugovor.

– Zaključili smo da kao i svim državama gde naša crkva postoji, da je važno da odnos između države i crkve bude regulisan ugovorom. Da se njime regulišu i obaveze države prema crkvi i crkve prema državi. Ugovor o kojem je reč počeo je da se piše 2012. godine i evo ušli smo u završnu fazu i mogu da kažem da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora sa tim što mora da se ispoštuju procedure, da Sinod prihvati i onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja, što bi mogla da bude kruna na normalizaciju odnosa između države Crne Gore i naše crkve – kazao je patrijarh Porfirije i najavio da će on biti jedan od potpisnika, prenosi Blic.

Kada je reč o temeljnom ugovoru, patrijarh je rekao da Crkva niti je očekivala, niti tražila niti smatra da ima više od bilo kog građanina Crne Gore bez obzira kom narodu, naciji, vjerskoj zajednici pripada.

– Naša crkva ne očekuje ništa više od bilo kog građanina u Crnoj Gori, ali se podrazumeva da ne može pristati da ima bilo šta manje od nekog drugog. Ovaj ugovor obezbeđuje takav status – istakao je patrijarh i zahvalio svima koji su učestvovali u izradi ovog dokumenta.

Abazović je istakao da želi da se ovo pitanje završi „na najbolji mogući način“. Rekao je i da su završene procedure na nivou radnih grupa, da će se dalje ići na komisiju za politicki sistem pa na vladu.

– Očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj gori koja je sekularno uređena i koja ne ulazi u stvari bilo koje verske zajednice. Atmosfera treba da bude potpuno OK – kazao je Abazović.

Vreme je da krenemo drugačije, i da krenemo ka pomirenju i saradnji, istakao je Abazović.

Abazović se juče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Pre sastanka sa patrijarhom, Abazović se jutros video i sa privrednicima Srbije i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare