UKRAJINA I MOLDAVIJA DOBILE „ZELENO“ SVETLO ZA STATUS KANDIDATA Prihvaćena preporuka EK, Mišel: „U pitanju je istorijski trenutak“

Evropski lideri su danas na sastanku u Briselu zvanično odlučili da Ukrajini dodele status kandidata, čime je započeo dug put te zemlje ka članstvu u EU. Status kandidata lideri EU 27 odobrili su i za Moldaviju.

„Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji“, objavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Tviteru, prenosi Blic.

„U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni kora na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost“, pourčio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen takođe je čestala liderima Ukrajine, Moldavije, ali i Gruzije koja je dobila evrospku perspektivu.

„Vaše zemlje su deo evrospke porodice, a današnja odluka lidera to potvrđuje“, poručila je Lajen na Tviteru.

Time su lideri EU prihvatili preporuku koju je pre sedam dana dala Evropska komisija.

Iako simboličan, ovaj potez će pomoći da se podigne moral ove Ukrajine koja se već četiri meseca bori protiv ruske invazije.

Ukrajina želi da uđe u EU 2014. godine

Ukrajina je tražila članstvo u EU od Narandžaste revolucije 2004. godine, a još više od protesta na Majdanu deset godina kasnije, kada je prokremljanski predsednik Viktor Janukovič svrgnut nakon što je odbio da potpiše sporazum o pristupanju EU.

Dodeljivanje statusa kandidata Ukrajini je istorijska odluka koja Rusiji signalizuje da više ne može da traži sferu uticaja nad svojim istočnim susedom, rekao je ambasador Кijeva u Briselu.

Anketa koju je ove nedelje objavio Evropski savet za spoljne odnose pokazala je da 57 odsto Evropljana podržava kandidaturu Ukrajine za članstvo.

Status kandidata za članstvo u EU, koji se može dati samo ako se postojeće države članice jednoglasno slože, prvi je korak ka članstvu. Status kandidata ne daje nikakve garancije bezbednosti niti automatsko pravo na ulazak u blok.

Punopravno članstvo Ukrajine zavisiće od toga da li ratom razorena zemlja može da ispuni političke i ekonomske uslove, a jedan od najvećih problema sa kojima se Ukrajina sada suočava je korupcija i reforma javne uprave.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare