ŠEF KREMLJA NAJAVIO NOVI SVETSKI POREDAK U KOJEM VAŠINGTON NEĆE IGRATI GLAVNU ULOGU! Putin: Posle Ukrajine ništa više neće biti isto

Pogrešno je razmišljati da treba sačekati da ovo vreme turbulentnih promena prođe i da će sve biti kao pre. Neće. U toku su revolucionarni procesi, tektonske promene u geopolitici, globalnoj ekonomiji, sferi tehnologije, u celom sistemu međunarodnih odnosa, rekao je ruski predsednik 

Svet se više nikad neće vratiti na stari način funkcionisanja kao pre sukoba u Ukrajini, kazao je ruski predsednik Vladimir Putin. On je istakao da svet prolazi kroz radikalne promene i da više ništa neće biti isto, te da bi Amerika morala da shvati da je vreme jednopolarnog sveta prošlo, ma koliko ona pokušavala da ga očuva po bilo koju cenu.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je izjavio da greše svi koji misle da će posle konflikta u Ukrajini sve opet biti kao što je bilo.

– Pogrešno je razmišljati da treba sačekati da ovo vreme turbulentnih promena prođe i da će se sve vratiti u normalu, da će sve biti kao pre. Neće – rekao je Putin.

On je istakao da svet prolazi kroz korenite, radikalne i nepovratne promene.

– Ipak, vladajuće elite iz nekih zapadnih zemalja odbijaju da primete ove očigledne promene i biraju da se grčevito drže senke prošlosti. Na primer, veruju da je dominacija Zapada u globalnoj politici i ekonomiji konstantna i večna vrednost. Međutim, ništa nije večno. Otkako je proglasila pobedu u Hladnom ratu ranih devedesetih godina 20. veka, Amerika se proglasila i glasnikom Boga na Zemlji, koji nema obaveze, već samo interese i te interese je proglasila svetim – naglasio je Putin.

Ruski predsednik je rekao da je ideja unipolarnog sveta, međutim, puna mana u svojoj srži, budući da norme međunarodnih odnosa ne mogu uvek favorizovati jednu naciju.

– Čini se da Vašington odbija da vidi nove centre moći, koji su nikli poslednjih decenija. Svaki od tih centara moći razvija svoj politički sistem i javne institucije, ima svoje modele ekonomskog rasta i, naravno, oni imaju svako pravo da štite svoje interese i obezbede svoj nacionalni suverenitet. Pričamo o pravim procesima, o istinski revolucionarnim, tektonskim promenama u geopolitici, globalnoj ekonomiji, sferi tehnologije, u celom sistemu međunarodnih odnosa – rekao je šef Kremlja.

Amerika krade

On je optužio zapadne zemlje da namerno podrivaju temelje međunarodnog poretka kako bi zadovoljile svoje geopolitičke iluzije.

– Poslovne reputacije i poverenje u valute palo je zahvaljujući njihovim akcijama. Amerika, na primer, može da ukrade novac od bilo koje osobe, grupe ili države samo zato što Vašington nešto ne odobrava – naveo je Putin.

Ruski predsednik je dodao da će pravila novog svetskog poretka postavljati jake, suverene države, koje ne idu po putanji koju im je neko drugi zacrtao.

– Treba da se menjamo, da osećamo duh vremena. Rusija stupa u novu epohu kao moćna, suverena zemlja – zaključio je Putin, prenosi Informer.

73 minuta govorio je Putin na forumu u Sankt Peterburgu

Ruska ekonomija nije propala, kao što su mislili

Vladimir Putin je izjavio da se mračne prognoze za rusku ekonomiju nisu obistinile i da će Rusija nastaviti da se razvija kao otvorena ekonomija uprkos neviđenim sankcijama Zapada.

– Postepeno vraćamo privredu u normalu. Prvo smo vratili stabilnost finansijskog tržišta, bankarskog sistema i lanca maloprodaje, a od tada pumpamo privredu da podržimo kompanije, održimo zaposlenost i sačuvamo radna mesta. Mračne prognoze za rusku ekonomiju izrečene još proletos nisu se ostvarile – rekao je Putin.

Zapadnom pritisku odolevaju samo zemlje sa jakim liderima

Putin je rekao da se svi koji nastavljaju da sarađuju s Rusijom nalaze pod pritiskom SAD i evropskih država i suočavaju s direktnim pretnjama.

– Neću reći ništa novo ako podsetim da se svi, koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku SAD i Evrope. Ponekad dolazi čak i do direktnih pretnji, ali ipak takve ucene malo znače kad je reč o zemljama na čijem su čelu pravi lideri, koji jasno razumeju šta su tuđi, a šta nacionalni interesi – naglasio je Putin.

EU će zbog sankcija Rusiji izgubiti više od 400 milijardi

Ruski lider je ocenio da su evropski političari „vlastitim rukama“ zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji, te da će EU zbog sankcija Rusiji izgubiti više od 400 milijardi dolara samo ove godine. On je dodao da Moskva zna da se među liderima evropskih zemalja na nivou neformalnih razgovora krišom govori o veoma alarmantnim izgledima koje primena sankcija ne samo protiv Rusije već protiv bilo koje države može imati pre ili kasnije, i koje mogu uticati na sve, uključujući i zemlje članice Evropske unije i evropske kompanije.

Putin je podvukao da Rusija treba da se osloni na razvoj domaće ekonomije i privatnog biznisa, i da nastavi sa smanjenjem administrativnih opterećenja.

Rast cena na savesti SAD i EU

Putin je istakao da je sve poskupelo, a naročito hrana, te da inflacija na Zapadu divlja.
– Inflacija jede njihove ušteđevine. Zbog nedostatka đubriva, cene prehrambenih proizvoda rastu, a to nosi opasnost od gladi u siromašnim zemljama. Sve je to na savesti SAD i Evropske unije – zaključio je Putin.

UDARNA VEST.rsc

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare