Vlada Crne Gore zamrzla Rusima imovinu i drži njihova imena tajnim

Državne institucije Crne Gore ne žele zvanično da objave imena ruskih državljana kojima je zamrznuta imovina u Crnoj Gori, pod obrazloženjem da nisu nadležni da daju takve informacije.

To je nezvaničan odgovor dat Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz svih relevantnih državnih institucija na pitanje o identitetu ruskih državljana koji su vlasnici zamrznutih nekretnina, prenosi Kurir.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je 10. juna da su zamrznute 44 nekretnine u Crnoj Gori u vlasništvu 34 ruska državljanina.

Zamrzavanje je sprovedeno, po osnovu ispunjavanja obaveza preuzetih usvajanjem Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Te odluke je Crna Gora, kao zemlja kandidat, usvojila prateći spoljnopolitičku politiku Evropske unije.

Komentaršući zamrzavanje imovine ruskim državljanima, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić rekao je novinarima da je ovo prvi u nizu koraka radi što efikasnijeg lociranja i zamrzavanja ruske imovine.

Rekao je da te mere mogu da uspore rusku agresiju.

O ruskim državljanima kojima je zamrznuta imovina na postavljeno pitanje RSE nije želeo da odgovori ni ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Podgoričke Vijesti su objavile 34 imena ruskih državljana za koje tvrde su pod udarom sankcija zbog čega im je privremeno onemogućeno korišćenje imovine na teritoriji Crne Gore.

Zvanično nadležni nisu ni potvrdili, ni demantovali objavljeni spisak.

Najmanje deset imena sa objavljenog spiska su identična imenima poslanika u Državnoj Dumi Rusije ili visokorangiranim političarima.

To je objavio i međunarodni informativni vebsajt silkway.news, u čijem se tekstu navode poslanici Jedinstvene Rusije Vladimira Putina, Ana Kuznjecova, Leonid Ivlev i Viktor Kazakov koji imaju nekretnine u Crnoj Gori, kao i deputati Komunističke partije Oleg Smolin, Oleg Lebedev i Irina Filatova.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare