PREDSEDNIK VUČIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK JUNACIMA SA KOŠARA: Hvala vam što ste voleli Srbiju više od sebe!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u Beogradu venac na Spomenik junacima sa Košara povodom 23. godišnjice završetka te bitke između pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Ceremonija je, intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, počela u 10 sati u parku prekoputa bolnice Dragiša Mišović.

– Posle godina ćutanja, nepokazivanja pažnje, junaštvo ne može da se sakrije. Danas govorimo o tome, govorimo sa ponosom, sećajući se dela i svih stradalih. Hvala na svemu što ste činili za našu Srbiju. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači čuvati, braniti i štititi zemlju. Razumeju koliko je važno braniti zemlju. Hvala vam što ste zemlju voleli više od sebe, više od svega – rekao je predsesdnik.

Vučić je izjavio da se trudi da svakoga dana pokušava da analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati na Srbiju, Evropu i ceo svet.

– Srbija je nekako najlakša meta mnogima. Ali na manjem nivou mi moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i moramo da sačuvamo svoju Srbiju. Čini mi se da čak i oni koji ne razumeju našu poziciju, razumeju da nemamo hir, već da tako misle građani Srbije – kaže Vučić.

Istakao je da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici, a da nas očekuju važne posete. Važno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali brine za zimu.

– Nafta je skočila, struje neće biti, gasa pitanje je… Teška zima je pred nama, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborima. Ja samo molim sve vas, junake sa Košara, da prenesete pozdrave svojim porodicama zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, a sloboda Srbije ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine – rekao je predsednik.

Molim vas da prenesete moje iskrene pozdrave porodicama palih boraca i vašim porodicama. Hvala vam još jednom i sve najbolje vam želim. Sloboda Srbije bila je i ostaće najveća vrednost za koju se borimo – kazao je predsednik.

Najavio je da će sa junacima sa Košarama razgovarati do kraja nedelje.

Uslov za ulazak u EU

– Nigde se ne govori o međusobnom priznanju. Naše je da razgovaramo o stvarima koje su normalne. Kažite ako mislite da postoji bilo ko ko je sklonjen, sakriven. Mi imamo sumnje na određena mesta, to pravo tražimo za nas, i ako kažemo da mislimo da su tu zakopani Srbi da proverimo u roku od 24 sata. Znamo da moramo da živimo i radimo jedni pored drugih. Teritorijalni integritet je postao najomiljeniji upravo kod zapadnih predsednika. Sva žestina kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine mi se zalažemo za naš. Biće interesantno 23. u Briselu. Prvi put niko ne zna šta će da se desi.

– Evroskepticizam raste svakog dana. Pokušaćemo da postavimo stvari racionalno. Da li možemo bez Evrope i investicija ne možemo, da li smo presrećni zbog njihovih izjava o KiM? Pa nije niko, moramo da vodimo racionalnu politiku. Imaćemo politiku koja ima legitimitet u narodu. Srbija je na evropskom putu.

Vučić ističe da nikoga nije briga što su Srbi proterani sa KiM. To nikoga nikada nije interesovalo i neće ih interesovati, i baviće se politikom koja njima odgovara. Bombardovanje smatraju dobrim po nas, iako je reč o agresiji u kojoj su ubijana i deca.

– Ne očekujte da će reći drugačije i da će priznati greške. A o licemerju neću da pričam – rekao je Vučić.

– Neće biti struje u regionu ove zime. Jedino ko će sigurno imati struju su Bugari,zbog nuklearke- rekao je Vučić.

Na pitanje da li je SNS jedinstven po pitanju podrške Aleksandru Šapiću, Vučić je rekao da će se to znati u petak i da ne zna odgovor na pitanje.

Kada je reč o izjavama Olafa Šolca o ulasku Zapadnog Balkana u EU, predsednik kaže da nije preoptimističan i ne bi da daje nadu tamo gde je nema. Evroskepticizam, dodaje, raste iz dana u dan.

– Moramo da postavimo stvari racionalno. Ne možemo bez Evrope i njenih investicija. Nismo srećni zbog njihovih izjava i stavova povodom Kosova i naše politike, ali racionalno mora da prevlada emocionalno. Imamo politiku koja ima legitimitet – rekao je predsednik, prenosi Kurir.

Podseća da zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost opstaju uprkos svim pritiscima. Ističe da bi svi hteli da smo njhova produžena ruka, a ne da vodimo svoju politiku.

– Naše je da čuvamo svoju zemlju, da radimo, da se pripremimo za zimu. Čekaju nas radni jul i avgust, pa se nadam da ćemo imati šansu da prezimimo pristojno – rekao je Vučić.

– Niko ne želi da vidi malu zemlju koja bi da vodi svoju politiku, a ne njihovu. Svi bi da budemo produžena ruka bilo koga od njih, a ne da imamo svoju politiku. Naše je da čuvamo svoju zemlju, da se pripremimo, da se izborimo za zimu, da spremimo zemlju i verujem da ćemo onda imati šansu da to prezimimo na pristojan način.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca medju kojima je najviše bilo Rusa.

S albanske strane učestvovali su pripadnici OVK, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Prema rečima ratnog komandanta 125. brigade Dragana Živanovića, u borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ dok ih je oko 150 ranjeno. Poginulo je 18 oficira i podoficira, 50 vojnika na redovnom služenju vojnog roka, 13 rezervista i 20-ak dobrovoljca, medju kojima i Rus iz okoline Habarovska Vitalij Glebovič (34). VJ je izgubila i jedno borbeno oklopno vozilo M-86.

Prema procenama VJ, na drugoj strani poginulo je nekoliko stotina pripadnika OVK, dok ih je oko 300 ranjeno. Medju strancima dokumentovana je pogibija Francuza Arnoa Pjera (28) (verovatnog snajperiste), Italijana Frančeska Bidera (38) i Alžirca Murada Muhameda Alija.

Tokom bitke uništeno je i pet tenkova regularne albanske vojske, u pokušaju da se tenkovima probije odbrana VJ.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare