PODIGNUTA TREĆA OPTUŽNICA PROTIV BELIVUKA I MILJKOVIĆA Crnogorsko tužilaštvo ih tereti za brutalno ubistvo Kapetana

Specijalno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića koji su, prema dokaznom materijalu, 14. oktobra 2020. godine oteli Miletu Radulovića zvanog Kapetan, a potom ga predali ostalim članovima kavačke grupe, koji su ga po nalogu Slobodana Kašćelana i Igora Božovića ubili dva meseca kasnije, prenosi Blic.

Miloš Radonjić i Petar Đurović označeni su kao direktni izvršioci ubistva Radulovića koji se na meti ove kriminalne organizacije našao zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini početkom 2020.

Na optužnici koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović su i Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković, piše podgorička Pobjeda.

Prema dokumentu Specijalnog tužilaštva, Belivukova grupa koju su činili Miljković, Janković i Ratko Živković po prethodnom dogovoru sa Kašćelanom, Igorom Božovićem i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe su 14. oktobra 2020. „silom, pretnjom i obmanom zadržali oštećenog Miletu Radulovića duže od 10 dana i prema njemu postupali na svirep način, u nameri da od njega iznude novac i drugu imovinsku korist“.

Prema planu ove 13-člane kriminalne organizacije, Ratko Živković je stupio u kontakt sa Radulovićem tražeći od njega da se vide, pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi, tvrdeći da se radi o bezbednom i sigurnom mestu.

Ne sumnjajući u Živkovića, Radulović je došao u njegovu kuću gde su ga dočekali Belivuk, Miljković i Janković koji su ga savladali i držali do večernjih sati, a onda su ga po nalogu Kašćelana i Božovića prebacili u kuću koju je obezbedio optuženi Duško Roganović u kotorskom naselju Radanovići.

Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za to vreme su mu Belivuk, Miljković, Božović, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović pretili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gde im se nalaze „štekovi“ sa oružjem i droga sa kojom trguju.

– Pretili su mu govoreći da će ga staviti u mengele i pokazivali tela osoba koje su prethodno pripadnici ove kriminalne organizacije lišili života i mučili – navodi se u optužnici, piše podgorički dnevnik.

Optuženi su obećavali Raduloviću da će ga, ukoliko im saopšti tražene informacije, ostaviti u životu.

U strahu za život, Radulović je Kašćelanovoj grupi omogućio da preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije Skaj u njegovo ime šalju pisane poruke da bi namamljivali pripadnike suprotstavljenog – škaljarskog klana da dolaze na određene lokacije gde bi ih potom likvidirali.

– Nakon što su, po svojoj proceni, od Radulovića izvukli sve informacije i podatke koji ih zanimaju, lažno su mu obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti – navodi se u optužnici.

Radoje Zvicer je 21. decembra 2020. godine po nalogu Kašćelana i Božovića saopštio Radonjiću i Đuroviću da ubiju Radulovića.

Istog dana, Radonjić i Đurović su u kući koju je obezbedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu ,,vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata“. Radulović je preminuo od ugušenja.

– Sledeći kriminalni plan, okrivljeni Vučković i Radonjić po uputstvu i savetima Kašćelana i Roganovića uklonili su tragove mučenja i ubistva. Iz objekta gde su držali Radulovića uklonili su svu garderobu oštećenog i predmete koje je dodirivao kako bi uklonili DNK tragove.

Potom je Vučković posmrtne ostake Radulovića ,,pasatom karavan“ prevezao do napuštenog vojnog objekta – ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju gde su prethodno transportovane 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura.

– Vučković je zajedno sa Radonjićem u ukopu posložio automobilske gume, napunio ih ćumurom, a nakon toga na tako pripremljenoj lomači postavili su telo pokojnog Radulovića i zapalili ga kako bi uništili sve tragove o izvršenom krivičnom delu – navodi se u optužnici.

Među dokazima na kojima se temelji optužnica Specijalnog tužilaštva su i fotografije optuženih koje su napravljene sa Radulovićem dok su ga držali otetog, ali i one koje su pripadnici klana napravili nakon što su ga ubili.

Prema fotografijama koje su okrivljeni razmenjivali pronađeno je i lice mesta na kome je telo žrtve zapaljeno.

Među dokazima se našao i DNK Radulovića koji su forenzičari ipak pronašli na mestu paljenja tela.

Tokom istrage, supruga ubijenog Radulovića potvrdila je da je na zahteve koji su upućeni sa telefona njenog muža predala kavčanima više stotina hiljada eura i dva skupocjena sata u Kotoru.

Osumnjičenima za otmicu i ubistvo Radulovića na teret se stavlja i surova likvidacija Podgoričanina Nikole Stanišića.

Kašćelan bio pod nadzorom policije, Belivuk i Miljković u Srbiji

Slobodan Kašćelan, Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su učešće u otmici i likvidaciji Milete Radulovića.

Kašćelan je tvrdio da je u vreme otmice i ubistva Radulovića bio pod pratnjom policije i bilo mu je zabranjeno da napušta stan, a Miljković i Belivuk su tvrdili da su optužnicom srpskog tužilaštva vršili druga krvična dela na teritoriji Srbije, pa nisu mogli istovremeno biti na teritoriji Crne Gore.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare