Partizan bira trenera: Milošević ili Stolica, pitanje je sad?

Knjiga, odnosno izbor Partizana je spao na dva slova, dva trenera – Sava Miloševića, o čemu je Telegraf pisao pre dva dana i, verovali ili ne – Iliju Stolicu, koji je na volšeban način ponovo isplivao kao kandidat za klupu crno-belih, kao i uostalom svaki put kada se od 2017. godine i osvojene duple krune birao novi trener u Humskoj. Prema nekim najavama, za koje se, uče nas prethodni dani, ne treba “slepo” hvatati, toku današnjeg dana, najkasnije sutra čelnici iz Humske bi trebalo da preseku, no, nije to baš tako jednostavno…

Naoko, gledajući blisku prošlost u kojoj je prvi kandidat – Milošević ostavio neki trenerski trag i pečat, dok je drugi – Stolica mahom bio “večiti” kandidat jednog dela čelnika ili “savetnika” van kluba, izbor ne bi trebalo da predstavlja neki veliki problem.

No, nekada u Partizanu ništa nije jednostavno, pa ni situacije koje deluju kao rutina i logičan sled okolnosti. Izbor Miloševića bi to verovatno bio, jer je u proleće 2019. godine prihvatio poziv iz Humske onda kada su svi okretali glave. Zamenio je tada Zorana Mirkovića na klupi, posle poraza od Voždovca, tražio samo malo vremena da se upozna sa “razvaljenim” timom i za kratko vreme uspeo da stabilizuje situaciju, potom i osvoji Kup Srbije na stadionu Crvene zvezde, gde mu je predviđan poraz od nekoliko golova razlike.

Narednog leta je napravio “rez” kakav se ne pamti, precrtao čak deset igrača, među kojima su tada bili i neki nosioci igre da bi potom igrački oporavio nekolicinu fudbalera koji su do tada bili u drugom planu (Ostojić, Suma, Tošić…), odabrao uz pomoć kluba prava pojačanja (Asano, Natho, Sadik), imao petlju da u vatru gurne i klince poput Filipa Stevanovića ili Strahinje Pavlovića (što je kasnije donelo odgoman novac) i praktično preokrenuo kompletnu sitauciju u klubu iz Humske.

Crno-beli su konačno “proigrali”, domogli se grupne faze Lige Evrope preko Malatije i Moldea, odigrali sjajne mečeve u grupi sa Astanom, AZ Alkmarom i Mančester junajtedom, zaradili više od 20.000.000 evra prodajama Pavlovića, Sadika i Stevanovića…

Otuda je negde i logično što je Milošević, koji je pre sedam ili osam dana i boravio na stadionu u Humskoj, izbor sportskog sektora i većine u Partizanu, što je za Telegraf pre dva dana neposredno potvrdio i sportski direktor Ivica Iliev?

– Savo Milošević? Uh… Savo je moja slaba točka i to je sve što ću vam ovog trenutka reći – odgovorio je sa smeškom Iliev upitan da li je tačno da je bivši as i trener nadomak povratka.

Reklo bi se – logično, ali tu ipak nastaje i mali zaplet, jer, kako naš narod u šali kaže: “zašto da bude jednostavno kad može i komplikovano”.

Manjina za drugog kandidata

Pravo niotkuda kao kandidat je isplivao – Ilija Stolica, želja daleko manjeg dela čelnika, ali i ponekog “suflera” bez jasnih ingerencija u Humskoj. Da se ne lažemo, a bez želje da uvredimo nekoga, u ovom trenutku reference drugog kandidata i nisu sjajne, uz napomenu da ga je 2017. godine ga je tada odlazeći Marko Nikolić predložio kao svoju zamenu.

I tada je apsolutno imalo logike, jer se radilo o treneru koji “nadolazi” i beleži vrlo dobre rezultate u redovima Voždovca. Učinio je tada Partizan sve da angažuje Stolicu, pregovaralo se danima, ali je svaki novi susret, kažu upućeni, iznedrio dodatni zahtev koji bi udaljio dve strane. U nekom momentu je skoro pa i došlo do dogovora, ruka je pružena, ali se u sledećem opet pojavio – zahtev… Tada su i čelnici iz Humske presekli, okrenuli se Miroslavu Đukiću i, gledajući sa ove vremenske distance, sasvim dobro prošli.

Posle toga je i karijera “kandidata broj 2” krenula stramputicom, posle epizode u Vojvodini, usledio je angažman u Olimpiji iz Ljubljane koji je trajao samo 48 dana (?!). Poraz od Gorice, remi sa Krškom, eliminacija iz kvalifikacija za Ligu šampiona od Karabaga i – kraj, tadašnji gazda Milan Mandarić nije imao strpljenja.

Usledio je potom angažman u FSS (2019. godine), selektorsko mesto na klupi mlade reprezentacije, koja se nije plasirala na Evropsko prvenstvo u Sloveniji, a čelnici krovne organizacije su u aprilu 2021. godine smenili Stolicu ne obaveštavajući ga o tome, iako su dve strane u decembru 2020. godine produžile ugovor…

Od tada Stolica nema trenerski angažman, a od novog ga deli, rekosmo već – Savo Milošević, odnosno konačna odluka čelnika Partizana, koji bi trebalo da preseku sa kojim će trenerom u novu sezonu, dok je pitanje pravljenja tima iznova sasvim druga “knjiga”.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare