MUŠKARAC IZ SRBIJE ČLAN ZLOGLASNOG I NAJVEĆEG KOLUMBIJSKOG KARTELA?! Uhapšen u Hrvatskoj, ovo su detalji međunarodne policijske akcije zbog kokaina vrednog 250 MILIONA EVRA

Dve su osobe uhapšene na području Zagreba u sklopu vrlo opsežne međunarodne akcije suzbijanja trgovine kokainom usmerene protiv kolumbijske paravojske Gaitanističkih samoodbrambenih snaga Kolumbije (AGC), poznatih i kao Zalivski klan, piše Blic.

Kako prenosi „Jutarnji list“, jedan od njih je državljanin Srbije koji je neko vreme živeo u Hrvatskoj R.V.

Reč je o trenutno najvećem kolumbijskom narkokartelu. U poslednjih nekoliko dana međunarodna akcija je pokrenuta na području Kolumbije, Italije, Holandije, Slovenije, Bugarske i Hrvatske, dok je najveći deo droge zaplenjen u Italiji čija je policija bila vođa ove akcije. 

U proteklih godinu dana na području Italije, u 19 posebnih slučajeva, tamošnja policija je u sklopu ove akcije zaplenila ukupno 4,3 tone kokaina koji se povezuju sa Zalivskim klanom odnosno AGC-om. Ispektori vrednost zaplenjenoga kokaina procenjuju na oko 250 miliona evra.

Čitava operacija počela je u maju prošle godine kada su inspektori počeli tajno da nadziru članove navodne organizacije još na području Kolumbije. U koordinaciji s policijama evropskih zemalja, u organizaciju su ubačeni prikriveni policijski istražitelji koji su glumili prevoznike droge. Tako su kontrolisali i na kraju zaplenili ukupno 19 posebnih pošiljki koje su iz Kolumbije došle do Italije, a težina pošiljki varirala bi od nekoliko kilograma do onih teških 600-700 kilograma kakve su zaplenjene na području Rima.

Što se tiče osumnjičenih, dogovoreno je da se postupak sprovede u Italiji, tako da su hapšenja najpre obavljena u toj zemlji, a zatim bi, na osnovu Evropskih naloga Italije, nacionalne policije koje su sudelovale u akciji hapsile osumnjičene na teritorijima svojih država.

Ukupno je osumnjičeno 38 osoba, a u Hrvatskoj su, kako nezvanično saznaje „Jutarnji list“, uhapšena dvojica muškaraca, obojica na području Zagreba. Jedan od njih je hrvatski državljanin M.M. zvani Miljac (42), koji je uhapšen na području Dubrave gde je i živio, i državljanin Srbije koji je neko vreme živio u Hrvatskoj R.V.

M.M. je, inače, u Hrvatskoj pre desetak godina bio optužen kao član zločinačke grupe koja je od 2005. do 2009. iz Perua u Hrvatsku prokrijumčarila 38 kilograma kokaina.

Zalivski klan odnosno Gaitanističke samoodbrambene snage Kolumbije (AGC) su kriminalna organizacija proizašla iz jedne od kolumbijskih gerilskih frakcija, ali za razliku od početaka u kojima su pokazivali i neke političke ideje, s vremenom se organizacija pretvorila u čisto kriminalnu koju između ostaloga karakterišu vrlo brutalna ubistva.

Naime, Klan je proizašao iz desničarskih paravojski koje su pre dve decenije formirane kako bi se suprotstavile levičarskim gerilskim grupama u Kolumbiji poput marksističkog FARC-a (Naoružane revolucionarne snage Kolumbije), a koje su se takođe između ostaloga bavile trgovinom kokainom.

Prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti Klan, koji je trenutno s najmanje 3000 članova najjača narkoorganizacija u Kolumbiji, je u vezi s nekoliko kriminalnih grupacija širom sveta, između ostalih s kriminalnim bandama s područja bivše Jugoslavije (tzv. balkanskim narkokartelom), sicilijanskom Kosa Nostrom, kalabrijskom ‘Ndrangetom i meksičkim kartelima.

Krajem prošle godine u Kolumbiji je uhapšen navodni glavni vođa klana Dairo Antonio Usuga zvani Otoniel, pa je pokrenut ekstradicioni postupak budući da ga traže SAD.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare