VUČIĆ O OTKAZANOJ POSETI LAVROVA: Nisam iznenađen! Dugo nisam video takvu histeriju u Evropi i napade na malu zemlju kao što je naša

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon što je ga ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio o tome da je poseta ministra spoljnih poslova Rusije otkazana da nije iznenađen.

– Nisam iznenađen. Ja sam govorio i pre da očekujem komplikacije. U delu naše javnosti postoji ta skepsa. Oni ne žele da čuju šta im se govori. Mi smo iz dana u dan pratili situaciju, rute itd. Naravno, da morate da izrazite nezadovoljstvo. Nezadovoljan sam clokupnom atmosferom oko dolaska Sergeja Lavrova u Srbiju. Tu količinu histerije prema tako jednoj maloj zemlji dugo, dugo nisam video. Traženo nam je da otkažemo gostoprimstvo – kazao je Vučić i dodao:

– Ne mislim da je to moja lična hrabrost, već da je to jedan racionalan put u Evropi gde nije lako čuti glas razuma i dijaloga. Kada govorim o tome, nije to pitanje sticanja ili gubljenja poena. Mi moramo svoju zemlju da sačuvamo. Pogledajte sve iz okruženja, njihove medije, pola evrospskih medija… Nama je u zemlju stigao veliki broj novinara stranih medija da bi napravili sliku Lavrova i Vučića – rekao je Vučić i upitao šta smo to loše napravili.

– Ta mala zemlja ne sme da postoji. Ta histerija je pokazala šta oni žele. Vide da Rusiji ne mogu ništa. I onda dođe do toga da se iživljavaju na jednoj maloj zemlji.

Vučić je istakao da su Srbija i Rusija tradicionalno prijatelji.

– Što se tiče našeg odnosa o Rusiji mi smo tradicionalni prijatelji, ali smo osudili upad u Ukrajinu. Neću kao predsednik države da osudim Dostojevskog. A šta čitate, ako ne čitate to? Jel ta histerija otišla toliko daleko? Hajde, recite mi ko je bolji pisac od Dostojevskog – kazao je Vučić i dodao:

– Hteo sam da pitam Lavrova, kada možemo da dobijemo (bolji) protivpožarni helikopter. Ali ne smem da pitam. Da vas pitam nešto – kako je to Vučić zlikovac? Hoćete to da kažete članicama NATO? Oni imaju 20 puta više letova. Izgleda da možete samo to da radite maloj Srbiji – naveo je predsednik.

– AP mrtva-ladan na dan kada sam razgovarao sa Putinom kaže: Vučić pogazio sve sankcije. Recite mi koje“!

– A to što ne koriste ruski gas… Gas ide preko jedne zemlje koja se graniči sa Rusijom, pa ga onda uzmu i kažu da nije ruski nego da je promenio državljanstvo“.

 -Srbija će da čuva svoju politiku samostalnog odlučivanja, ali Srbija mora da donese nedosmislen zaključak. Srbija mora da požuri na svom evropskom putu, koliko god to zvučalo kontradiktorno, jer to je najbolje za Srbiju i njenu decu“.

– Razmišljam da li uopšte da idem u Ohrid na samit Otvorenog Balkan“, rekao je Vučić o putu planiranom za sutra i prekosutra.

– Pred nama je teško vreme. Amerika uvodi vanredno stanje zbog struje, Švajcarska takođe… Na ruskoj nafti nama je, to jest građanima Srbije je iz džepa uzeto 600 miliona dolara godišnje, zbog sankcija Rusiji“.

– Mi nismo formalno, ali smo de fakto uveli vanredno stanje“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare