Nole posle poraza : Šteta, normalno je da sam razočaran i besan. Publika je preokrenula meč

Jedan od težih poraza u karijeri Novaka ĐokovićaNajbolji teniser na svetu je poražen od Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa sa 3:1 (6:2, 4:6, 6:2, 7:6).

„Čestitam Nadalu – koji je bio je bolji igrač u bitnim momentima“, istakao je Novak u obraćanju međunarodnim medijima, i nastavio: „Počeo je veoma dobro – što nije bio slučaj kod mene – uz rezultat 6:2 i 3:0 sa dva brejka zaostatka. Ipak, uspeo sam da nađem ritam u tim trenucima i vratim u igru, pa i osvojim set. U tom trenutku sam pomislio da sam se stabilizovao – ali se desilo to da je tada Nadal odigrao tri, četiri fantastična gema i uspeo da podigne svoj tenis na novi nivo. U suštini, tokom cele večeri je imao takve momente na početku setova – osim u četvrtom. U njemu sam stvorio prednost i dve set lopte za njegovo osvajanje, i samo jedan od ta dva udarca je mogao da me odvede u peti set – gde bismo imali podjednake šanse. Ukratko, Nadal je pokazao zbog čega je tako veliki šampion, ostao mentalno miran – i završio meč onako kako je želeo. Čestitam njemu i njegovom timu“, iskren je Đoković, prenosi Kurir.

Upitan da prokomentariše igranje mečeva u noćnom terminu na šljaci, Đoković kratko kaže: „Postoje različita mišljenja o noćnim mečevima, i lično smatram da počinju prekasno. Ali, tako je to – jer televizija i nosioci prava prenosa odlučuju da li će neki meč biti igran po danu ili uveče.“

Emocije su bile veoma važan deo ovog meča, a o njima Novak nije hteo previše da priča. „Ne želite da znate kakve sam emocije imao i šta mi je sve prolazilo kroz glavi, jer se tokom ovakvih mečeva doživi mnogo različitih. Imao sam uspone i padove u igri, ali i u emotivnom smislu. Iako sam dao sve od sebe, bio sam svestan da sam mogao da igram bolje. Ponosan sam što sam nastavio da se borim i što sam bio u igri do poslednjeg udarca. Izgubio sam od boljeg igrača danas, imao šanse koje nisam iskoristio – i sada moram da prihvatim ovaj poraz“, rezimira na temu emocija meča Đoković.

Medije je interesovalo kako je za njega izgledao Nadal u fizičkom smislu – posle svih priča i izveštaja o lošem stanju njegove povrede. „Nisam video nikakve probleme u njegovom kretanju vezane za neku povredu. Nije ovo prvi put da se Nadal na ovaj način podigne – tek nekoliko dana od povrede, kada jedva hoda – a onda izađe na teren i bude 100% spreman. Uradio je to puno puta u karijeri, i to me večeras uopšte nije začudilo“, komentariše protivnikovo zdravlje Novak.

Nešto rečitiji posle teškog poraza od Nadala bio je Novak u razgovoru sa našim medijima.

“Teško je izabrati jedan element koji je odlučio ovaj meč”, ističe Đoković, i nastavlja:”Verovatno je to moj bekhend koji me nije služio, a napravio sam I mnogo grešaka u igri. On je to dobro koristio, servirajući mi je uglavnom na bekhend. Udarci na mojim riternima su bivali kratki – što mu je omogućilo da diktira tempo iz forhenda i sredine terena. Ušao sam u meč – ili se vratio u njega – tek sredinom drugog seta. Iako je on treći dobio lagano, četvrti sam ja mogao da dobijem – i ušli bismo u peti sa podjednakim šansama. Tada bi sve bilo otvoreno, i imao sam dve set lopte na svoj servis – ali se na štetu to nije dogodilo”, kaže Novak.

“Publika je preokrenula meč, ona je bila 99,9% na njegovoj strani i to je to. Ona je bila ta koja ga je podigla u momentima kada je to bilo potrebno… Šteta, ponavljam – jer je ovo bio veliki meč sa velikim značajem. Naravno da sam svestan toga i razočaranje je uvek veliko kada izgubiš od najvećeg rivala”, direktan je Đoković.

Upitan da prokomentariše da li su ga česte price da je izraziti favorit što se igra u nočnom terminu psihološki opteretile ili poremetile – a uz njih I price o Nadalovoj povredi, Đoković iskreno odgovara: “To uopšte nije bio slučaj. Ljudi vole da pričaju, spekulišu, i ja to ostavljam njima. To pripada pripremnom periodu i uzbuđenjima pred ovako veliki meč. Tada svi žele nešto da kažu ili prokomentarišu, ali ja ne obraćam pažnju na to. Znao sam da ćemo igrati u tim sporim, večernjim uslovima, ali tako je bilo i u finalu 2020 kada me je “počistio sa terena”. To da njemu nešto više odgovara, a meni manje je samo priča, u šta ste mogli da se uverite lično I večeras.

Srpske medije je interesovalo da li je ljut što nije iskoristio dve set lopte?

“Normalno je nakon ovakvog meča da si razočaran i ljut, ali sa druge strane moraš da prihvatiš poraz – koji nije ni prvi ni poslednji. Imao sam ovako velikih i bolnih poraza u karijeri, i znam šta mi je činiti i kako da se vratim još jači. To mi je uvek imperativ nakon ovakvih mečeva – i znam da će mi se iz ovoga pružiti prilika da se dodatno motivišem. U svakom slučaju – kako je meč počeo, dobro se na neki način i završio. On je vodio, bio je poprilično dominantan – a ja sam uspeo da preokrenem rezultatu u drugom setu. Bio sam blizu ulaska u peti set, ali to nije bilo suđeno i sve ostalo je viđeno na terenu”, kaže Novak.

“Znam da mogu bolje, očekivao sam u nekim trenucima bolju igru od sebe, ali sve zasluge za ovu važnu pobedu idu njemu. Nadal je odigrao agresivno i precizno kada god je trebalo, i uspevao je da pronađe najbolje udarce. Uz podršku publike uspeo je da generiše potrebnu energiju – koja ga je usmerila ka konačnoj pobedi”, rezimira neke od razloga svog 29. poraza protiv Nadala Novak.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare