VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Srbija je snažnija zahvaljujući narodu, čuvaćemo vojnu neutralnost! VLADA DO KRAJA JULA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Narodnoj skupštini na sednici zakazanoj za 11 sati, čime je zvanično počeo drugi predsednički mandat.

– Hvala na ogromnoj podršci i poverenju! – U 11.00 časova, biće održana Jedanaesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu, na kojoj će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položiti zakletvu i stupiti na dužnost u drugom mandatu – objavio je instagram profil buducnostsrbijeav.

– Moj jedini ideal je Srbija. Stavljajući ruku na Ustav preuzimam na sebe breme velike odgovornosti. Hoću da se zahvalim svim bivšim predsednicima koji su pružili ogroman doprinos napretku naše zemlje koji svojim prisustovm i danas pokazuju da oni koji jednom znaju šta je država nikada ne zaboravljaju tu dužnost i da interesi države moraju da budu prioritet – rekao je predsednik Vučić i zahvalio se delegaciji BiH kao i svima ostalima, a posebno svojoj porodici bez koje „ništa ne bi mogao“.

– Neka živi Srbija! – rekao je Vučić i time završio obraćanje nakon polaganja zakletve za drugi predsednički mandat.

O odnosima sa susednim zemljama

– Za nas je važno što smo postigli u prethodnom periodu. Sa Mađarskom imamo najbolje, istorijski najbliže odnose. Imamo dobre odnose sa Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Turskom. Za inicijativu Otvoreni Balkan ću se posebno boriti. Posebno hvala SPC i patrijarhu Porfiriju na odlukama i dobrineo bratstvu sa makaedonskim narodom. To je velika stvar koju smo napravili. Sa Albanijom su nam sve bolji odnosi. Moraćemo pažnje da posvetimo u odnosima sa Zagrebom, Hrvatskom, da ni na šta iz prošlosti ne gledamo na isti način. Da pokušamo da pronađemo iste dvoglede za budućnost. Vrata Beograda i kapije biće uvek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom, isto očekujem i sa Sarajevom. Moraju da znaju da ćemo uvek štititi interese i uvek ćemo tražiti da nema menjanja Dejtonskog sporazuma, da ćemo biti uz Republiku Srpsku i razvijati dalje odnose. Da ćemo pomagati Republici Srpskoj i toga se ne stidimo – rekao je Vučić i dodao:

– Važno je da sa Bošnjacima, uprkos razlikama, da neko ponekad ne želi da prihvati ruku, da gradimo dobre i prijateljske odnose. To moramo da radimo i zbog velikog broja Bošnjaka koji žive u našoj zemlji.

O jačanju Vojske Srbije

Predsednik Vučić je rekao i kako će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost. Vučić je kazao i kako Srbija danas nije lak plen kao što je to bila 1999. godine.

– Trudiću se da vojska bude snažnija, da bude garant mira i stabilnosti. Lagali su da će srpska vojska nekoga da ugrožava. Posle 96 dana niko nam nije rekao izvinite što smo lagali. Hvala Srbiji što se ponaša kao stub stabilnosti, što nikoga nije ugrozila osim što je tražila da sama čuva svoju slobodu i svoje nebo bez ičije pomoći. Srbija će uveren sam, čuvati ljubomorno svoju vojnu neutralnost. Nismo politički neutralni, nalazimo se na evropskom putu ali vojnu neutralnost moramo da čuvamo. Svuda oko nas su NATO zemlje ili teritorije gde se nalazi NATO. Ne postoji zemlja pored Srbije koja nije u NATO. Srbija je kao malo ostrvo. Šta je problem u tome što verujete svom narodu? U stanju smo da čuvamo svoju zemlju, ne želimo da pripadamo bilo kom bloku samo da čuvamo svoje granice, da imamo svoje vojnike i da štitimo svoje nebo. Srbija danas ne bi bila lak plen kao što smo bili lak plen 1999. godine. Nikoga ne napadamo, nikoga ne ugrožavamo. Niko onako lako kako je nekada krenuo neće smeti da krene na Srbiju. Srbija je snažnija, a snažnija je zahvaljujući narodu.

O krizi i predstojećoj zimi

– Moramo da imamo dovoljno goriva, hrane, bolnice, fabrike i da imamo dobre odnose sa zapadnim partnerima, da budemo istrajni na evropskom putu. Nova Vlada mora brzo da se formira jer hitno moramo da se bavimo predstojećom zimom i snabdevanje Srbije energentima, situacija je alarmantna i zato je važno da formiramo Vladu, da se posvetimo tome i obezbedimo sigurnost tokom predstojeće zime. Imamo stabilne javne finansije zahvaljujući celoj vladi, NBS, zahvaljujući dobrom radu, stabilnosti. Za nas je od velikog značaja da sačuvamo stanilnost. Hranu imamo dovoljno i imaćemo je dovoljno. Nikoga ne lažemo kada kažemo da imamo i šećera, ulja, pšenice i svega što je neophodno za pristojan život – rekao je predsednik, prenosi Blic.

Vučić: Nova Vlada do kraja jula

Predsednik Vučić je istakao da se raduje skorom formiranju novog parlamenta i da očekuje da će se to dogoditi do kraja jula.

– Ne želim da odgovaram na besmislene tvrdnje da sam birao pred kojim ću parlamentom da polažem zakletvu. Šta god učinio, nikada neće biti dovoljno dobro ili dovoljno loše. Formiranje nove Vlade je od presudnog značaja. Očekujem da nova Vlada bude formirana do jula meseca. Uveren sam da će prihvatiti neke od mojih saveta i molbi. Da uključimo što je moguće više pripadnika ne samo srpskog, nego da u Vladi budu i Mađari i Hrvati i Romi i predstavnici svih nacionalnosti koje žele dobro ovoj zemlji.

– Od nove Vlade očekujem pod jedan, naš evropski put, kada govorimo o Evropi ona nam je postala obavezni deo usputnog pominjanja ali i nešto što najlakše možemo da kritikujemo, napadamo ali da opet razmišljamo koliko ćemo pomoći da tražimo. Povezanost sa krizom u Ukrajini pitanje KiM biće još teže za rešavanje. KiM biće im veća i važnija tema, reći će da Kosovo nije ni slično kao drugi primeri u svetu. Znam da ovo niko ne želi da sluša ovo ali mi moramo da tražimo kompromis, da čuvamo naš narod na KiM – istakao je predsednik Vučić.

Obraćanje predsednika Sebije nakon polaganja zakletve

– Ne postoji veća čast, veća obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji ti daje činjenica da vodiš svoju zemlju i da je sa ponosom predstavljaš. Sve to dobio sam od građana na izborima, oni su izbor volje koja je i mene i vas zadužila da posao obavljamo i činimo sve ono što je u najboljem interesu Srbije. Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da radim više, da ne tražim ništa za sebe, ali da tražim sve za Srbiju. Prioriteti mog drugog mandata glase: Mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad. Srbija je proizvod naših misli, snova i dela, naš ideal, naš cilj, svest, znanje o tome gde smo – rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

Vučić je rekao da „živimo u vremenima kada svi glasno govore, a malo ko sluša“.

– Danas je možda više nego ikada ceo svet željan istine i pravde. Svet možda više nikada neće biti isti ali ukazujem na činjenicu da ćemo mi pokušati da ostanemo snažni i nepokolebljivi. Da hrabro grabimo napred uprkos svim nedaćama. Ne postoji dovoljno velika reč za našu Srbiju koja je uvek stajala na raskršću kultura i civilizacija – istakao je predsednik.

– Svet se pred našim očima nikad brže menja. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke Saveta UN – rekao je Vučić, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

– Utkale su ovaj nesalomvi slobodarski duh u sve buduće naraštaje našeg naroda. Napad na Ukrajinu je prekretnica u međunarodnim odnosima. Rusija je želela sprečavanje dalje širenje NATO, Kina želi autonomiju bez upliva drugih, SAD želi da očuva svoju poziciju u svetu. Tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno javno pravo – naglasio je Vučić i dodao:

– Mi ovde u Srbiji to na najbolji mogući način možemo da potvrdimo. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke UN. A da naša zemlja pre toga nijee okupirala ni jednu drugu. Otimana je i dalje, uprkos rezoluciji 1244. Kada bi neko drugi to učinio, kršio bi međunarodno pravo i mir u svetu. Ponosan sam na Srbiju danas koja se ponaša u skladu sa međunarodnim javnim pravom, ali i na Srbiju u kojoj nema rusofobnog javnog ponašanja. Na to Srbija može da bude ponosna.

– Da ne mislite da to što svi znate, ja ne znam. Neretko znam bolje od svih ostalih, vidim i osećam ali to ne rešava naš proble. Politika vođenja zemlje nije politika želja već realnosti.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare