RATOVANJE U SIVOJ ZONI Kina poslala 30 borbenih aviona u ZONU PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE TAJVANA, odmah usledio žestok odgovor

Vlasti u Tajvanu objavile su da su rasporedili borbene avione da upozore 30 ratnih aviona koje je Kina poslala u svoju zonu protivvazdušne odbrane. Incident u ponedeljak označio je najveći upad od januara, prenosi Blic.

Prošlo je nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden upozorio Kinu da ne napada Tajvan, i istog dana kada je američki zvaničnik posetio ostrvo kako bi razgovarao o bezbednosti sa liderima.

Kina je poslednjih meseci povećala učestalost svojih vazdušnih misija, tvrdeći da su to vežbe za obuku. Ovakvi potezi su razbesneli Tajvan i povećali tenzije u regionu.

Kina vidi Tajvan kao otcepljenu provinciju, koju može zauzeti silom ako je potrebno. – Poslednji incident uključivao je 22 lovca, kao i avione za elektronsko ratovanje, rano upozorenje i protivpodmorničke avione, saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana.

Avion je leteo u oblasti severoistočno od ostrva Pratas koja je deo tajvanske identifikacione zone protivvazdušne odbrane (ADIZ), prema mapi koju je dostavilo ministarstvo. Ali avioni nisu prešli u sam vazdušni prostor Tajvana, što bi se smatralo činom neprijateljstva.

ADIZ je područje izvan teritorije zemlje i nacionalnog vazdušnog prostora, ali gde se strani avioni još uvek identifikuju, nadgledaju i kontrolišu u interesu nacionalne bezbednosti. On je samoproglašen i tehnički ostaje međunarodni vazdušni prostor.

Tajvan je više od godinu dana izveštavao da kineski avioni lete u njegov ADIZ, nazivajući to ratovanjem u „sivoj zoni“ čiji je cilj testiranje njihovog vojnog odgovora i njihovo istrošenost.

Analitičari su ranije rekli da su upadi bili upozorenje tajvanskoj vladi da ne krene ka formalnom proglašenju nezavisnosti.

Peking je u prošlosti rekao da su vežbe bile usmerene na zaštitu njegovog suvereniteta.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare