UDARNA VEST: OVO JE ŠPEKULANT IZ VALJEVA OSUMNJIČEN DA JE IZAZVAO NESTAŠICU ŠEĆERA! Već je bio hapšen zbog utaje poreza!

Veštačku nestašicu šećera u Srbiji izazvala je firma „King Komerc“ iz Valjeva koja se bavi trgovinom na veliko šećerom, čokoladom i slatkišima, saznaje Kurir. Prema podacima iz Agencije za privredne registre, jedini vlasnik ove firme je Goran Omerović (47).

Podsetimo, državni sekretar Ministarstva trgovine Uroš Kandić rekao je ranije danas da je nestašicu šećera izazvao jedan veletrgovac, špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju. Kandić je naveo i da je zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa utvrđeno da je kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma, kako i da je njegova firma kod proizvođača imala još oko 30.000 tona šećera, što je, kako je naveo, desetina ukupne proizvodnje u Srbiji na godišnjem nivou.

Izvor Kurira koji je uključen u istragu državnih organa u vezi sa nestašicom šećera potvrdio je našem listu da je u ovom slučaju reč o firmi „King Komerc“ iz Valjeva.

– Policijski i inspekcijski organi su i dalje tamo, prikupljaju informacije i utvrđiju sve činjenice radi pokretanja daljeg postupka – rekao je naš sagovornik.

Od porodične radnje do „kralja šećera“

Na sajtu ove firme piše da je „King Komerc“ osnovan 2005. godine sa sedištem u Valjevu. Glavna delatnost kompanije je trgovina na veliko kristal šećerom i jestivim rafinisanim suncokretovim uljem, kao i da snabdevaju veleprodaje i maloprodaje širom zemlje i regiona, a sarađuju i sa vodećim lancima hipermarketa u Srbiji, za koje uslužno rade njihove robne marke šećera i ulja.

Osim toga, kako je navedeno, „King Komerc“ izdaje poslovni prostor na ekskluzivnim lokacijama u Valjevu i Beogradu i nudi usluge skladištenja u 6.000 kvadratnih metara magacinskog prostora.

– „King Komerc“ je nastao iz malog porodičnog biznisa – samostalne trgovinske radnje porodice Omerović osnovane daleke 1982. godine. Ranih devedesetih godina firmu postepeno nastavlja da razvija Goran Omerović, preuzimajući vodeću ulogu od oca. U teškim ekonomskim uslovima firma je rasla laganim, ali sigurnim koracima, da bi u uslovima tržišne ekonomije iskoristila višegodišnje iskustvo i postala lider u trgovini kristal šećerom i jestivim rafinisanim suncokretovim uljem – navedeno je na sajtu te kompanije.

U pritvoru 30 dana

Zanimljivo je, međutim, da je još kao mladi biznismen Goran Omerović od ranije poznat policijskim organima i čak bio hapšen zbog sumnje da je utajio porez.

Naime, kako su ranije pisali mediji, Goranu Omeroviću, tada dvadesetosmogodišnjaku, je 2003. godine bio određen pritvor od 30 dana zbog osnovane sumnje da je, zajedno sa svojim saradnicima, tokom 2001. godine utajio porez od oko 41,5 miliona dinara u veletrgovinskim poslovima prehrambenom robom, čiji je ukupan promet iznosio oko 212,5 miliona dinara.

U KORONI UVEĆALI PROFIT

Neto dobit 1,4 miliona evra

Prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju, firma „King Komerc“ je tokom 2020. godine, u jeku pandemije korone, ostvarila neto dobitak na 164.695.000 dinara, odnosno oko 1,4 miliona evra. Godinu ranije je zaradila nešto manje, 125.861.000 dinara, odnosno oko milion evra, pokazuju podaci sa sajta APR.

Mediji su tada pisali i da se ovaj biznismen našao u žiži interesovanja javnosti posle kupovine nekoliko reprezentativnih lokala u najužem centru Valjeva, a policiji se sam prijavio posle povratka iz Austrije, gde je privatno boravio posle uvođenja vanrednog stanja u Srbiji.

Inače, na telefon firme „King Komerc“ iz Valjeva juče se niko nije javljao, pa Kurir nije uspeo da dobije komentar od njihovog vlasnika ili menadžmenta.

Češlja i BIA

Podsetimo, tajkun iz Kolubarskog okruga, kako su ga prethodno okarakterisali predstavnici vlasti, a koji je osumnjičen da je izazvao vestačku nestašicu šećera je u skladištima i kod proizvođača držao ukupno 32.000 tona šećera, što pokriva više od pet meseci potreba cele Srbije.

Govoreći o nestašici šećera, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je nedavno naveo da smo imali „problema s jednom firmom iz Kolubarskog okruga, s jednim tajkunom, nekim kamatarima koji misle da je vreme da zarade veliki novac“.

Vučić je tada rekao i da će se BIA i državni organi baviti ovim slučajem, a građani će imati šećera, soli, brašna, ulja… Ukazao je da je i za neke druge namirnice postojao pokušaj istog tajkuna da otkupi sve, misleći da vara državu i izbegava obaveze koje postoje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare