BELIVUK I MILJKOVIĆ U PANICI ZBOG DOKAZA SA SKAJA: Nervoza u klanu zbog DNK analiza i priznanja svedoka-saradnika!

Klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u potpunom je rasulu!

Posle prvobitnog šoka zbog hapšenja njihovog advokata Dejana Lazarevića s klanom Darka Šarića počele su svađe i nervoza među 30 pritvorenih članova beogradske filijale „kavačkog klana“.

Otkazivanjem punomoćja advokatima sada pokušavaju da uspore sudski postupak, a uz to su zatražili od preostalih branilaca da hitno ponište dokaze skinute s aplikacije Skaj. Oni misle da mogu da se izvuku samo ako Lazarević bude pušten iz pritvora i ponovo preuzme njihov slučaj.

– Sada će jedan po jedan da prekida saradnju s Ristovićem da bi dobijali na vremenu i eventualno sačekali da im se Lazarević vrati ukoliko ga puste iz pritvora. To je neka njihova taktika – kazao je jedan upućen advokat, piše Kurir.

Izvor blizak zatvorskim krugovima kaže da je Miljkoviću najteže palo hapšenje Lazarevića jer je uživao dok je s njim spremao odbranu u kojoj je besramno i lažno optuživao politički vrh. Pored Miljkovića, nervozni su i svi ostali pripadnici klana i žestoko se svađaju jer su svesni da njihov glavni savetnik Lazarević ne uspeva ni sebe da izvuče iz pritvora, a pričao im je da će sve da ih spase robije i da ima mehanizme za to. Lazarević je umirivao i žene i porodice uhapšenih.

Otkazao dva branioca

Miljković se u više navrata suprotstavio advokatu Nikoli Ristoviću, koji je bio njegov zastupnik otpočetka, kao i Lazarević. Nije mu se nimalo svidela Ristovićeva strategija odbrane jer je on protivnik napada na vlast, kao manevra odbrane. Pre nekoliko dana, u očaju, Belivukova desna ruka angažovao je mladog advokata Miloša Malidžana za novog branioca. Sada je i njega otkazao, a sudija je Miljkovića obavezala da u roku od tri dana mora da angažuje novog branioca ili će mu, u protivnom, odrediti nekog po službenoj dužnosti.

Šešić: Činjenice s aplikacije mogu u dokaze

Članovi sudskog veća Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojem predsedava Zoran Šešić prihvatili su na pretresu koji se vodi protiv Božidara Stolića, bivšeg inspektora SBPOK, da se komunikacija sa zaštićene aplikacije Skaj, uvrsti kao dokaz protiv okrivljenog.

Iako su podaci s pomenute aplikacije navođene kao dokaz u istragama nekoliko predmeta u oblasti organizovanog kriminala, ovo je prvi put da su sudije u Srbiji donele odluku da oni mogu da budu uvršteni u dokaze na suđenju. Obrazlažući odluku veća, sudija Šešić je kazao da su ove činjenice pribavljene na zakonit način, u skladu s našim i međunarodnim propisima.

Advokat Ristović nije želeo da komentariše saznanja Srpskog telegrafa, pozivajući se na advokatsku zakletvu, kojom se obavezao na tajnost. Ristović je jedino istakao da je sasvim spreman da brani vođu klana Veljka Belivuka i još desetak optuženih u ovom slučaju. On kaže da će u odbrani tražiti da se izdvoje stravične fotografije zločina, kao i svi dokazi koji su prikupljeni sa šifrovane tajne komunikacije putem aplikacije Skaj, preko koje su se vođe i članovi klana hvalisali zlodelima.

– Reč je o specifičnom postupku, koji tužilaštvo u najvećoj meri temelji na presretnutoj komunikaciji. Za ove dokaze i način njihovog prikupljanja trenutno ni u jednoj državi ne postoji zvaničan stav najvišeg suda ili ustavnog suda, da li je to presretanje izvršeno u skladu sa zakonom i da li se dokazi dobijeni takvim presretanjem mogu koristiti. U praksi u inostranstvu te odluke su sada šarolike jer ih neko prihvata, a neko ne. Kod nas je te dokaze kao zakonite za sada uzelo samo veće sudije Šešića.

Evropski sud za ljudska prava će dati konačni odgovor i mislim da će njihov stav biti takav da se ti dokazi, u najvećoj ili u velikoj meri, neće moći koristiti u krivičnom postupku. Taj sud je odredio koji kriterijumi kumulativno moraju biti ispunjeni da bi neko masovno presretanje bilo u skladu sa zakonom, odnosno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Verujem da će dokazi protiv mojih branjenika kasnije biti izdvojeni – optimističan je Ristović i dalje pojašnjava da će potpunije o ovome moći da govori nakon što bude podneo predlog za izdvajanje tih dokaza na pripremnom ročištu.

Minimalne šanse

S druge strane, Svetozar Vujačić, advokat i savetnik ministra policije, tvrdi da je nervoza u klanu logičan sled događaja, kao i odbrana advokata Ristovića, ali kaže da su minimalne šanse da se iole odbrani bar deset od 13 najteže okrivljenih.

– Sve i da se skaj odbaci, a to se, siguran sam, neće dogoditi jer je sve pribavljeno po zakonu, ostaju dokazi, što bi se reklo, kao vrata veliki, za osuđujuće najoštrije kazne. Imamo svedoke-saradnike i njihova priznanja. Takođe, imamo i DNK dokaze i tu nema vrdanja. Nestalo je 15, 16 ljudi… Više njih dobiće doživotne kazne. Formalno-pravno sud sudi na osnovu slobodnog sudijskog uverenja, a ograničen je izvedenim dokazima, kojih ovde ima isuviše. U takvoj zbilji logično je da optuženi članovi klana budu razdražljivi i da pucaju po svim šavovima, pa i da udaraju jedan na drugog – kazao je Vujačić za Srpski telegraf.

Tajni plan: Promenom advokata da uspore proces

Prema nezvaničnim pričama nekoliko advokata angažovanih za branioce okrivljenim vojnicima Veljinog klana, promena branioca, odnosno otkazivanje punomoćja advokatu Ristoviću, koje planiraju optuženi, poslužiće im kao sredstvo za odugovlačenje procesa. To je njihov tajni plan.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare