Vučić iz Davosa: Ne mogu da govorim o detaljima sastanka, ali smo izneli potpuno različite vizije razvoja Balkana

Na sastancima u Davosu bilo je razgovora sa premijerima i predsednicima brojnih zemalja, naravno uvek sa svima iz regiona, razgovara se uvek o istim stvarima.. Na sve to dodajte ljude iz EBRD, finansijskog sektora, mnoge iz evroposkog krema, koji su prisustvovali tom prvom okupljanju, za koje se našalim pa kažem „ne znam nikad da li ga pokvari Kurti ili ja“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Nije stvarno tako, već što su naši odnosi takvi da ne možete da donesete lepih vesti onima koji žele da čuju nešto drugačije – rekao je Vučić.

Kako kaže, suština je da je bio otvoren i govorio o problemima sa kojima se susrećemo, ukazao na nešto drugačije viđenje situacije i u BiH od onoga kakvo je imala većina prisutnih, i na potpuno rezličite stavove kada je u pitanju Kosovo, prenosi Blic.

– Ne mogu da govorim o detaljima, jer je rečeno da je sve po pravilima “ četman haus“, ali smo izneli potpuno različite vizije razvoja Balkana. Opet je dominiralo pitanje Rusije, Ukrajine, uticaja na region, i to je ono što ljudi treba da znaju – rekao je Vučić.

Dodao je da je i danas dominantna tema bila Ukrajina, Rusija i ruski uticaj na region.

Dodao je da je razgovarao i sa pojedinim šefovima inostranih službi, predsednicima država, te da je od predsednika Jermenije dobio poziv da poseti Jerevan, na šta je uzvratio pozivom kolegi da poseti Srbiju.

Takođe, izdvojio je razgovor sa Klausom Šbavom, kojeg takodje uskoro očekuje u Beogradu.

Rekao je i da je crnogorskog premijera Dritana Abazovića, sa kojim je razgovarao u Davosu, pozvao da se pridruži skoroj večeri u Ohridu, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, dodajući da je na marginama skupa razgovarao i sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, a na kratko i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenković.

 -Ja nisam domaćin sastanka u Ohridu, već premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, ali sam, kao gost i deo „Otvorenog Balkana“, uputio poziv Abazoviću da dođe na zajedničku večeru za nekoliko dana, i sada je na njima da li će da dođu – rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Kako je rekao, „mi ne moramo nikoga da jurimo, već pozivamo sve u regionu da se priključe, i ko želi da dođe, dobrodošao je, a ko ne želi, stvar je izbora“.

– Mi smo zadovoljni onime što imamo. Voleli bismo da nas je više, ali zadovoljni smo ovime što imamo, i naši odnosi su nikad bolji. U Briselu najlepše o Srbiji govore Severna Makedonija, Albanija i Madjarska, ne biste verovatli kao i mi o njima – rekao je Vučić.

Dodao je da postoji poverenje između Beograda, Skoplja i Tirane, da raste ekonomska saradnja i sve, kaže, ide u dobrom smeru.

– Ako želite da se priključite, želite, ako ne, kako ćete da objasnite, kada obezbedimo pet odsto popusta na drumarinu za članice „Otvorenog Balkana“, da taj popust nemate, kao ni neke druge privilegije oko radnih dozvola – primetio je Vučić.

On je konstatovao da saradnja u okviru te inicijative u mnogome olakšava posao, kontakte i da su svi koji žele da se uključe, dobrodošli.

Vučić je dodao da je u Davosu imao korektan razgovor sa predsednikom Severne Makedonijue Stevom Pendaroviskim, te da dve zemlje imaju dobre odnose.

– Kratko sam razgovarao sa Plenkovićem i ništa više – rekao je Vučić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare