Mali saopštio vest za građane Srbije: „Obezbedili smo gas“

„Mađarska nam je dala dve alternative za gas“, rekao je Siniša Mali

„Obezbedili smo 500 miliona kubnih metara skladišta za skladištenje gasa za nastupajuću zimu“, rekao je ministar finansija Siniša Mali koji boravi u Budimpešti, prenosi Telegraf.

„Razgovarali smo o tome kako da sarađujemo više i bolje. Nama je Mađarska postala treći spoljnotrgovinski partner tokom ove godine i želimo da ovu nikada bolju saradnju nastavimo na pravi način“, rekao je Mali tokom obraćanja medijima posle sastanka.

On je dodao da je danas na sastanku bio čitav niz tema.

„Velika vest za građane Srbije – obezbedili smo 500 miliona kubnih metara skladišta za skladištenje gasa za nastupajuću zimu. Dakle, ono što će garantovati snabdevanje tokom predstojeće zime upravo smo danas obezbedili“, istakao je Mali.

Prema rečima ministra, Srbija će početi sa skladišti gas do kraja juna ove godine.

„Imaćemo na raspolaganju tri miliona kubnih metara gasa da povlačimo u oktobru, po šest u novembru, decembru, januaru i februaru i tri miliona kubnih metara gasa u martu. Dakle, na ovaj način ćemo u potpunosti imati obezbeđeno snabdevanje gasom za nastupajuću sezonu, što je za nas bio prioritet tokom ove posete. Građani Srbije mogu po tom pitanju da budu mirni i spokojni“, rekao je Mali.

Dodao je da je veoma važno to što tranzit gasa teče nesmetano iz Srbije ka Mađarskoj i iz Mađarske u Srbiju.

Inače, mađarska vlada je juče proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje je od ponoći stupilo na snagu.

Orban je, u snimku objavljenom na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare