KAŠĆELAN NA SUDU: Ne mogu ni da zamislim da je Vukotić hteo da me ubije, NEMAMO NERAZREŠENIH SPOROVA! Pomenuo i Belivuka

Navodni vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), u svojstvu svedoka-oštećenog, u postupku protiv Vukotića, Jovana Mrvaljevića i Vladana Mijuškovića saopštio je da sa Jovanom Vukotićem nije imao nerešenih sporova i da zbog toga ne može ni da zamisli zbog čega je taj Kotoranin pripremao njegovo ubistvo.

Kašćelan se nije pridružio krivičnom gonjenju protiv navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana, piše u optužnici SDT-a čiju osnovanost će proveravati Viši sud u Podgorici.

U tužilačkom aktu koji potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, objašnjava se da je Kašćelan tužiocima ispričao i da je tokom novembra i decembra 2020. godine stalno boravio u svojoj kući u naselju Vidikovac, i da je rietko izlazio iz kuće, iz razloga što ga je pratila policija, koja ga je i kontrolisala.

Vukotića SDT tereti da je izvršio krivično delo – teško ubistvo putem podstrekivanja, na štetu Kašćelana, Radoja Zvicera, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

U tužilačkom aktu koji potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, objašnjava se da je Kašćelan tužiocima ispričao i da je tokom novembra i decembra 2020. godine stalno boravio u svojoj kući u naselju Vidikovac, i da je rietko izlazio iz kuće, iz razloga što ga je pratila policija, koja ga je i kontrolisala.

Vukotića SDT tereti da je izvršio krivično delo – teško ubistvo putem podstrekivanja, na štetu Kašćelana, Radoja Zvicera, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ubistvo naručeno Sky porukama

Prema optužnici, Kotoranin je upravo tokom novembra i decembra 2020. godine podstrekao druge na ubistvo. Navodno, to je činio porukama, preko kriptovane SKY ECC aplikacije.

– Na način što je putem tekstualnih poruka, preko kriptovanih mobilnih telefona SKY ECC nudio četiri miliona evra kako bi se lišili života Kašćelan i Zvicer, tako što je preko aplikacije SKY ECC Tuzović Emilu poslao poruku: „Ako dvojicu derne, četiri će se dati“…U nastavku komunikacije određuje da se radi o Kašćelanu i Zviceru, i tražio od Tuzović Emila da angažuje izvesnog Čilija kako bi uz upotrebu eksplozivne naprave oba lica istovremeno bila lišena života, što je Tuzović i prihvatio – piše u dokumentu.

Tužioci obrazlažu da je Tuzović angažovao za sada neidentifikovane osobe da u Kotoru ubiju Kašćelana i Zvicera:

– I istima davao uputstva u pravcu načina, mesta i vremena izvršenja planiranog krivičnog dela, tako što im je putem SKY ECC aplikacije slao poruke u kojima im je govorio da delo izvrše na izlazu iz tunela Vrmac, kada oštećeni Kašćelan krene prema gradu, te obezbiedio ekplozivnu napravu velike razorne moći sa magnetima, kako bi je uz upotrebu pribavljenog motocikla dok se oštećeni kretao svojim vozilom, zakačili na krov vozila, ali dielo nije ni pokušano – navodi se, prenose Vijesti.

U istom dokumentu, u izjavi svedoka saradnika Hasana Turkovića, piše da je to ubistvo trebalo da bude izvršeno u Podgorici.

Turković je pred tužiocima tvrdio da je Janko Vukadinović svima u grupi prosleđivao Kašćelanove fotografije:

”Jer ga je neko pratio, a Janko mu je rekao da Kašćelana prati više grupa i da će javiti tačno vreme njegovog dolaska na cetinjske semafore”.

– Iz komunikacija koje su dostavljene zamolbenim putem, a koje su okrivljeni imali preko kriptovane SKY ECC aplikacije, utvrđuje se da je postojala komunikacija između okrivljenog Vukotić Jovana i Vukadinović Janka, i to 21. januara 2021. godine, a u vezi plana da se liše života Belivuk Veljko i Miljković Marko, na Aerodromu Tivat…U vezi planiranja i izvršenja krivičnog dela lišenja života Belivuka i Miljkovića, i to od 19. januara 2021. godine, između pripadnika kriminalne organizacije koji su koristili PIN kodove A0J9S0 i 69OKFD, upravo se navodi da se pripremaju da ‘Velju napadnu na Aerodromu, na javno da ga momak odere’. Nakon toga, poslata je i poruka ‘a profa ima nekog što na javno oće’ iz čega se zaključuje da je sve već pripremljeno – piše u optužnici.

Si Đi Ping iz Kotora

Uz pojašnjenje da je Vukotić na SKY aplikaciji koristio nadimak Si Đi Ping, Vukadinović Laufer, u optužnici piše da su “čatovali” sa Englezom i Barmausom, te da se tada Vukadinović raspitivao za letove.

Tužioci tvrde da je Vukotić ostalim članovima grupe 26. januara prošle godine napisao da ima kriminalni plan i da mu je neophodna eksplozivna naprava tzv. “šerpa” i da je obezbedio dobru poziciju sa koje se mogu ubiti Kašćelan i Zvicer.

”I da je za likvidaciju oba lica nagrada četiri miliona evra, a ukoliko se likvidira samo jedan nagrada je dva miliona”…

Tvrdeći da su članovi tog klana pratili Kašćelana, tužioci u dokumentu pišu da su to zaključili iz jedne od razmenjenih poruka, u kojoj ga oslovljavaju sa “drtina”.

Specijalni tužilac Saša Čađenović tražio je da se sudi u odsustvu Vukotiću i Vladanu Mijuškoviću koji su u bekstvu.

Trebale im pare, pa žurili da ubiju

Svedok Hasan Turković, navodni član Vukotićeve kriminalne grupe, tužiocima je ispričao da je to ubistvo “odloženo”, a da je likvidacija Belivuka bila hitna – “jer su svima trebale pare”.

”Navodi da ne zna tačan datum kada je trebalo da bude izvršeno ubistvo Belivuka, ali da zna da je 22. januara odloženo ubistvo Kašćelana i da je bilo u par dana hitno da se radi ovaj posao, jer su svima trebale pare”.

Ispričao je i da mu je Janko Vukadinović rekao da je Kašćelanu odloženo suđenje koje je trebalo da bude 22. januara.

Planiranje ubistva Belivuka je rađeno nakon što se odustalo od Kašćelana – rekao je Turković tužiocima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare