ŠPANIJA MENJA PRAVILA ZA ULAZAK U ZEMLJU Evo šta to znači za građane Srbije

Španske vlasti su odlučile da dozvole ulazak putnicima iz trećih zemalja ako su negativni na testu na virus.

Odluku je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a stupila je na snagu u subotu, 21. maja, odmah nakon što je u Službenom državnom listu objavljena nova naredba o izmenama i dopunama stare naredbe o putovanju u Španiju u vreme pandemije korona virusa, prenosi Blic.

Prema novoj odluci, putnici iz zemalja van Evropske unije sada mogu da uđu u Španiju ako imaju potvrdu o vakcinaciji protiv Kovida 19, dokaz o oporavku od virusa ili negativni rezultat PCR testa obavljen 72 sata pre polaska u Španiju, ili negativni rezultati antigenskog testa obavljeni 24 sata pre polaska u Španiju.

Do sada su samo putnici vakcinisani protiv kovida imali pravo da uđu u Španiju iz trećih zemalja. Ovaj potez znači da će sada putnici iz zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU imati isti tretman kada su u pitanju uslovi za ulazak.

Odluku je pozdravio španski ministar industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto.

-Ova odlična vest, koju sektor turizma veoma očekuje, olakšaće turistima van Evrope da nas posete ove sezone, garantujući bezbednu mobilnost. Španija se pojavljuje kao jedna od najpoželjnijih destinacija na svetu – rekao je on.

Prema njegovim rečima, popuštanje mera ulaska za putnike iz trećih zemalja ovog leta privući će još više turista u zemlju.

– Deca mlađa od 12 godina biće izuzeta od davanja bilo koje vrste sertifikata. Osim toga, putnici koji dolaze morskim putem, kao ni oni koji na aerodrome dolaze sa EU Covid digitalnim sertifikatom ili koji je priznat kao ekvivalentan od strane Evropske komisije, neće morati da popunjavaju SPTH obrazac zdravstvene kontrole – ističu u Ministarstvu turizma.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare