ORBAN i VUČIĆ su se obratili u NOVOM SADU: Predsedniče, vama je teško jer niste članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU. Vučić odgovorio Orbanu: „Nastavićemo da gradimo partnerski odnos“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvuju danas svečanom otvaranju 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa početkom u 11.sati.

Pred početak ceremonije violinisti su zasvirali mađarsku pesmu, u čast premijera prijateljske zemlje, koju su potom i užičko kolo, što je izazvalo osmeh na licima prisutnih zvaničnika.

Obraćanje predsednika Vučića. 

– Rezultati uvek bolje govore od reči, a rezultati su veliki. Mađarska je bila 7., danas je broj dva, a ukupno u ovoj godini zemlja broj 3 ukupne sa kojima Srbija ima razmenu. Neverovatan je naš napredak razmene. To govori o nivou prijatljstva, poverenja, odnos pun poštovanja je napravljen zahvlajujući premijeru Orbanu. Premijer Orban kada god je teško nikada se nije sklanjao već je uvek štitio i pomagao Srbiji. Mnogo teška zima čeka ceo svet. Pitao sam Orbana možemo li da čuvamo deo energenata u Mađarskoj jer nemamo dovoljne kapacitete, u roku od sekund je rekao da nema problema i da je rešeno. Večeras ću mirnije da spavam jer znam da smo rešili problem zahvaljujući Viktoru – kazao je predsednik Vučić.

On kaže da se radovi nastavljaju na pruzi Beograd- Budimpešta, i da naše odnose možemo da podignemo na najviši mogući nivo.

– Nastavićemo da gradimo partnerski odnos. Nedavno smo ovde otvarali prugu, radovi idu dalje ka Subotici, Budimpešti. Sve što radimo pokazuje da možemo odnose da podignemo na viši nivo. Siguran sam da kada radimo zajedno ljudi mogu da se osete lakše i vide boljitak za sve nas. Znam da ćemo od najboljeg partnerstva uspeti u narednom periodu da napravimo još bolju i uspešniju saradnju između naših naroda – naglasio je predsednik.

Obraćanje Viktora Orbana

Mađarski premijer se zahvalio na srdačnom dočeku, i rekao je da bi u normalnim okolnostima on i predsednik Vučić sada bili na „medenom mesecu“, pošto su obojica pobedili na izborima.

– U normalnim okolnostima sada bi obojica bili na medenom mesecu jer i gospodin predsednik je pobedio na izborima i ja sam pobedio na izborima i sada bi čovek mogao da se opusti i odmara ali nažalost ovi medeni meseci nisu baš takvi kakvi bi trebalo da budu. Imamo inflaciju, rast cena na mnogim mestima u svetu, pojavljuje se glad i došlo je do ratnog sukoba na teritoriji Ukrajine. Dobra je vest da mogu da kažem da Mađarska može da računa na Srbiju, obe zemlje su jake i Srbija i Mađarska imaju važne prehrambene rezerve za Evropu – rekao je Orban na početku obraćanja, prenosi Kurir.

Orban je poručio Vučiću da je Srbiji teško zato što nije članica EU, dok je Mađarskoj teško zato što jeste.

– Imaćemo tešku zimu, moramo dobro da se pripremimo. Bilo šta da se dogodi važno je da naše zemlje računaju jedna na drugu i da usaglasimo naše stavove. Naša ekonomska saradnja još nije bila ovoliko jaka kao danas. Zahvaljujemo na toj mogućnosti i dočekujemo srpske trgovce i investitore u Mađarsku.

Sajam poljoprivrede biće otvoren danas na Novosadskom sajmu, a do 27. maja na toj manifestaciji predstaviće se 1.100 izlagača iz 21 zemlje.

Zemlja-partner 89. Međunarodog poljoprivrednog sajma je Mađarska.

Otvaranju sajma prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban.


Posetioci sajma će ponovo, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, kada je organizovan virtuelno, moći da pogledaju izložbe stoke, hrane i pića, a predstaviće im se i osiguravajuća društva, banke i druge institucije na poslovnim i stručnim skupovima.

Među brojnim kolektivnim izložbama premijerni nastup imaće Maroko.

Očekuje se da najveća atrakcija na Sajmu poljoprivrede bude bik Veliša, a najskuplja mašina na kombajn ITM grupe, vredan 450.000 evra.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

Na tim izložbama biće prikazana najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza i živine, a posetioci će imali priliku da vide autohtone rase neophodne za održanje biodiverziteta, kao i dostignuća u nekonvencionalnom stočarstvu.

U četvrtak, 26. maja, na Danu stočara će prodefilovati najkvalitetnija grla sa ovih prostora.

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održaće se i izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom „Srpski kvalitet“, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.

Najavljeno je i predstavljanje pčelara u Hali 23.

Novina na sajmu, priređena u susret stogodišnjici održavanja, biće retrospektiva razvoja poljoprivrede u Vojvodini u Hali 3, na kojoj će posetioci moći da vide put od motike i rala do najsavremenijih mašina.

Porodični dan je sreda, 25. maj, kada porodice sa decom do 14 godina, mogu da posete sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara.

Pojedinačne ulaznice staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama koštaju 400 dinara po osobi.

Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od sedam do 12 godina i penzionere koštaju 300 dinara.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare